Microsoft стана највредна компанија во светот

39

Microsoft го надмина Apple по пазарна капитализација и стана највредната компанија во светот чии акции се тргуваат на берзата, бидејќи извештајот за бизнисот на американскиот производител на iPhone не ги исполни очекувањата.

Во тргувањето на Wall Street во петокот, Microsoft имаше пазарна капитализација од 2,45 трилиони долари, додека Apple имаше пазарна капитализација од околу 2,41 трилиони долари, пренесува CNBC.

Apple во четвртокот вечерта објави дека во периодот јули-септември, што е четврти квартал во фискалната година на компанијата, остварил приходи од 83,4 милијарди долари поради проблеми во синџирот на снабдување. Се предвидуваше на Wall Street дека ќе изнесува 84,3 милијарди.

Извршниот директор на Apple, Тим Кук, рече дека недостигот на приходи е проценет на шест милијарди долари и дека очекува проблемите со синџирот на снабдување да се влошат во кварталот октомври-декември.

Иако продажбата на iPhone на Apple се зголеми за 47 отсто во однос на претходната година, таа исто така не успеа во споредба со очекувањата на аналитичарите.

Од друга страна, Microsoft деновиве објави дека во првиот фискален квартал остварил за 22 отсто поголеми приходи во однос на истиот период лани, што беше најбрзиот раст од 2018 година.

Apple е првата компанија во светот што достигна пазарна капитализација од 1,0 трилиони долари во 2018 година, и првата што го надмина нивото од 2,0 трилиони долари минатата година.

Microsoft минатата година успеа накратко да го надмине Apple по пазарна капитализација, бидејќи пандемијата предизвика хаос во синџирите на снабдување, а во јуни оваа година достигна пазарна вредност од 2.000 милијарди долари откако за прв пат го објави првото големо ажурирање на својата програма Windows прв пат по пет години. , според CNBC.