Милијардер објасни зошто санкциите против Русија се лоши за Америка: „За Русите ова е подносливо“

184

Санкциите на Вашингтон против Москва ги принудуваат другите земји да ги намалат своите инвестиции во САД поради стравот да не станат следната цел, изјави менаџерот на хеџ-фонд, милијардерот Реј Далио во интервју за германскиот весник Шпигел.

Запрашан за санкциите против Русија, основачот на најголемиот хеџ фонд во светот, Bridgewater Associates, рече дека мерките не успеваат, но дека Вашингтон нема други опции, пренесува RT.

„Санкциите се единственото оружје што САД можат да го користат. Досега, бруто домашниот производ на Русија е намален за околу 15%. Ова е подносливо за населението. Путин ќе има проблем да остане на власт само ако економијата дополнително пропадне, да речеме на 40 проценти, рече Далио.

Тој тврди дека, иако санкциите не успеваат да ја постигнат нивната директна цел, да ја ограничат способноста на Русија да се бори во Украина, тие исто така им штетат на САД.

“Веќе можам со сигурност да ви кажам дека и Западот страда од санкциите. Другите земји сè повеќе ги ослободуваат американските државни обврзници бидејќи се плашат дека може да завршат како Русија. Ова го менува балансот на силите низ целиот свет”, тврди милијардерот.

Далио очекува дека конфликтот меѓу Русија и Украина ќе донесе драматични промени за целиот свет.

„Сето тоа потсетува на 1938 и 1939 година, кога светот беше на работ на Втората светска војна: две светски сили се соочија една со друга и беа поддржани од различни сојузници. Како ќе се однесува Индија ќе биде одлучувачко. Земјата може да застане на страната на руската економија ако Западот ја бојкотира Москва. Во секој случај, времето на глобализираниот свет со минимални трговски бариери и слободен проток на капитал се завршени“, рече тој.