ММФ ги повика земјите да го намалат долгот

16

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги повика земјите да го намалат товарот на долгот. Минатата година глобалниот долг се намали втора година по ред за десет процентни поени и достигна 238 отсто од светскиот бруто домашен производ (БДП). Сепак, сè уште е девет процентни поени повисоко отколку во периодот пред коронавирусот 2019 година.
Меѓу причините за бавниот напредок во намалувањето на глобалниот долг, кој се состои од јавен и приватен долг, ММФ го посочи и зголемувањето на јавниот дефицит на земјите, кој се намалува побавно од приватниот долг. Тоа се намали минатата година во развиените економии и земјите во развој, додека се зголеми во некои земји, како Кина, објави француската новинска агенција АФП.

„Фискалните дефицити одржаа високо ниво на јавен долг, бидејќи многу влади, на крајот на финансиските мерки поврзани со пандемијата на Ковид-19, овојпат издвоија повеќе средства за да го стимулираат растот и да ги намалат високите цени на храната и енергијата“, забележува ММФ.

Во исто време, владите се повикани да преземат итни мерки за намалување на вкупниот глобален долг со внимателно следење на приватниот долг и создавање веродостојни фискални рамки за управување со одржливоста на јавниот дефицит.

Глобалниот долг особено зајакна за време на пандемијата, а трендот на пораст беше присутен со години пред тоа. Според ММФ, Кина е одговорна за голем дел од ова, бидејќи нејзиниот долг нагло се зголеми во последните години на ниво слично на она на САД.

ММФ укажува и на тренд на зголемување на вкупниот долг во повеќе од половина од помалку развиените земји. „Намалувањето на должничкиот товар ќе создаде фискален простор и ќе овозможи нови инвестиции, што ќе помогне да се стимулира економскиот раст во наредните години“, додава ММФ.

Фото: Freepik