ММФ и СБ развија сопствена крипто валута

0

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светска банка (СБ) претставија сопствена крипто валута, под името Learining Coin, пишува Financial Times.

Станува збор за кои што е заснован на технологија на блокчеин и функционира како и било која друга крипто валута, но нема никаква монетарна вредност, бидејќи е наменета само за едукација.

Исто така, ММФ и СБ формираа и интерна апликација за учење на овој вид на технологија, преку којашто вработените во овие финансиски институции ќе може да се едуцираат и преку лекции да “заработат“.

Learning Coin е интерно достапен само за вработени во овие институции.