ММФ: Прогнозата за глобален раст за 2023 година е намалена на 2,7 отсто

11

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) уште еднаш ги намали прогнозите за растот за 2023 година и ги зголеми стравувањата од рецесија под влијание на постојаната инфлација и конфликтот во Украина, но ги задржа прогнозите за раст за 2022 година непроменети, веќе трипати ревидирани оваа година, се наведува во светската економска прогноза.

Таа институција сепак очекува светскиот раст во 2022 година да биде 3,2 отсто, но за 2023 година предвидува раст од 2,7 отсто, 0,2 процентни поени помалку од прогнозата дадена во јули.

Германија и Италија се очекува следната година да влезат во рецесија поради војната пред вратата на Европската унија. Тие ќе бидат првите две развиени земји кои ќе влезат во рецесија само три години по епидемијата на Ковид-19, што исто така ќе има негативно влијание врз перспективите на целата еврозона.

Како што се предвидува следната година, германскиот БДП ќе падне за 0,3 отсто, а италијанскиот за 0,2 отсто, што е за 1,1 процентен поен или 0,9 процентни поени помалку од прогнозата во јули.

За земјите од еврозоната се очекува дека економскиот раст ќе забави до 0,5 отсто следната година, наспроти 1,2 отсто што се очекуваше во јули. За оваа година, во 2022 година, се предвидува раст од 3,1 отсто.

Како што минуваа месеците, оптимизмот од почетокот на годината за силно економско закрепнување по две години од пандемијата се претвори во песимизам кој постојано расте.

По осум месеци од руската инвазија на Украина, прифатена е првата табу тема, големите меѓународни институции кои претходно внимаваа да не најавуваат пад на економската активност, сега отворено зборуваат за рецесија.

Падот на изгледите за раст е особено значаен за економиите кои се најмногу изложени на кратења на рускиот гас, како и на заострените монетарни услови во еврозоната, соопшти денеска ММФ.

Започнува со Германија и Италија, два основачи на ЕУ кои се многу чувствителни на шокови на пазарот на гас, според неодамна напишаната белешка на агенцијата Фич, што укажува на особено големите тешкотии што ги имаат во диверзификацијата на нивното снабдување.

ММФ предупреди дека ситуацијата може да се влоши доколку температурите се особено ниски или недоволно се намали побарувачката за гас оваа есен, што може да доведе до заштеда на енергија во текот на зимата во Германија и да има тешки последици за германската индустрија.

ММФ ја намали и прогнозата за растот за Франција и Шпанија за следната година, на 0,7 отсто (минус 0,3 процентни поени) и 1,2 отсто (минус 0,8 процентни поени), соодветно.

За САД за оваа година се предвидува помал раст од предвиденото во претходниот извештај, така што се предвидува раст од 1,6 отсто, односно 0,7 процентни поени помалку од очекуваното во јули, а дополнително забавување на растот се очекува за 1,0 отсто во 2023 година, објави ММФ.

Покрај Русија, која оваа и следната година ќе доживее рецесија поради западните економски санкции, ММФ предвидува пад на БДП за Шведска, Чиле и Екваторијална Гвинеја во 2023 година.

Економската рецесија во Русија ќе биде помала од предвиденото во 2022 и 2023 година благодарение на извозот на нафта и релативно „стабилната“ домашна побарувачка, соопшти денеска ММФ и покрај санкциите поврзани со конфликтот во Украина.

БДП на Русија во 2022 година би требало да падне за 3,4 отсто, предвидува ММФ во својот извештај, што е помалку од шесте отсто што се очекуваа во претходната прогноза во јули.

За 2023 година, ММФ предвидува натамошна рецесија на руската економија од 2,3 отсто, но помалку отколку што предвидуваше во јули (минус 3,5 отсто).

За Украина, ММФ сè уште предвидува рецесија од 35 проценти во 2022 година, главно под влијание на конфликтот со Русија. Фондот не даде предвидувања за Украина за 2023 година.