Morgan Stanley собра 3,1 милијарди долари за глобален фонд за недвижности

17

Morgan Stanley собра 3,1 милијарди долари за нов фонд посветен на глобални трансакции со недвижности, што го надминува износот од 2,7 милијарди долари собрани за претходниот фонд во 2018 година, пишува Блумберг.

Фондот North Haven Real Estate X Global LP, или G10, доби поддршка од инвеститори како што се државни инвестициски фондови, американски и меѓународни пензиски фондови, осигурителни компании, луѓе со висока нето вредност и семејни бизниси, рече Џон Клоп, шеф на глобални недвижности во Morgan Stanley. Според податоците на Блумберг, Maryland State Retirement and Pension System е меѓу инвеститорите на фондот.

Клоп посочи дека вниманието на компанијата, меѓу другото, е и кон магацините и повеќесемејните станови.

“Основите се екстремно силни и дополнително се зајакнуваат со коронавирусот. Постојат огромни можности што ќе се задржат некое време во овие две области “, додаде тој.

Morgan Stanley се обидува да изгради и реновира станбени и индустриски имоти, делумно поради големата побарувачка за таканаречени „стабилизирани средства“, што доведе до повисоки цени. Компанијата е „многу заинтересирана“ за хотелскиот сектор и го следи канцеларискиот сектор, додека границата за малопродажен простор останува висока, рече Клоп.

“Заедно со наоѓање добри можности на пазарот, ние се обидуваме да создадеме и репозиционираме основни средства, а потоа да ги продадеме“, рече тој.

Новиот фонд го започна својот инвестициски период на 1 јануари и се фокусира на индивидуални недвижности и помали портфолија, вклучувајќи просечна инвестиција од 60 милиони американски долари. Фондот, кој има четири години да го инвестира својот капитал, обезбедувајќи максимална потпора од 65%.

„Немаме ограничувања каде можеме да одиме и што можеме“, рече Клоп, признавајќи дека американскиот пазар се опоравува побрзо отколку во Азија и Европа.

„Не се обидуваме да заработиме од финансиски инженеринг, туку се обидуваме да најдеме средства за кои веруваме дека можат да променат и да создадат вредност, преку неуморно управување со имот“, додаде тој.

Фондот е уште едно дополнување на платформата со алтернативи на Morgan Stanley, која управува со средства во вредност од повеќе од 100 милијарди долари, вклучувајќи реални средства во вредност од 52 милијарди долари, рече Ден Симковиц, шеф на Morgan Stanley.