Морган Стенли ја намали прогнозата за раст на Кина за 2024 година

18

Инвестициската банка Морган Стенли ги намали прогнозите за економскиот раст на Кина следната година, наведувајќи ги послабите инвестиции поради падот на пазарот на домување и финансискиот стрес врз локалните власти.

Инвестициската банка сега гледа дека бруто домашниот производ се зголемува за 4,7 проценти оваа година, што е намалување од претходните проекции од пет проценти. Исто така, ја намали својата прогноза за 2024 година на 4,2 отсто од 4,5 отсто, според економистите предводени од Робин Ксинг, според Блумберг.

Намалувањето на рејтингот било предизвикано од „брзото забавување на капиталните трошоци поради раздолжување во секторот за недвижности“ и финансирањето на локалната власт, со негативни ефекти врз потрошувачката, рекоа економистите, додавајќи дека околу една десетина од намалувањето на БДП се должи на послабиот извоз.

Овој потег уследи по намалувањето на рејтингот на неколку други банки оваа недела, вклучително и JPMorgan Chase & Co, по полоши од очекуваните економски податоци за јули. Пекинг постави цел за раст од околу пет проценти за оваа година.

Поради послабата побарувачка во економијата, банката ја намали и прогнозата за потрошувачката инфлација во 2023 година на 0,4 отсто од 0,9 отсто и ја намали прогнозата за 2024 година на 0,9 отсто од 1,6 отсто.