Морган Стенли: Вредноста на Тесла може да се зголеми за 500 милијарди долари

27

Суперкомпјутерот Dojo на Tesla може да поттикне скок од 500 милијарди долари на пазарната вредност на производителот на електрични возила, велат аналитичарите на Morgan Stanley во понеделникот.

Акциите на Tesla скокнаа за повеќе од 6 отсто во рано наутро во понеделникот, по предвидувањата на тимот на Morgan Stanley за напорите на суперкомпјутерот на производителот на автомобили.

Тимот на Морган Стенли, предводен од долгогодишниот аналитичар на Тесла, Адам Џонас, предвиде дека огромното зголемување на вредноста може да дојде од Dojo што потенцијално ќе отвори нови текови на приходи преку поширокото усвојување на роботакси и софтверски услуги.

Аналитичарите го споредија потенцијалот на Dojoво Тесла со „истите сили што ги лансираа“ веб-услугите на Амазон и ја подигнаа профитабилноста на Амазон до нови височини.

– Инвеститорите долго дебатираа дали Тесла е автомобилска компанија или технолошка компанија. Веруваме дека е и едното и другото, но гледаме дека најголемиот двигател на вредноста ќе бидат приходите од софтвер и услуги – се наведува во белешката.

Dojo, сопствениот суперкомпјутер на Тесла, на кој Тесла работи пет години, е дизајниран да ги обучува системите за вештачка интелигенција да извршуваат сложени задачи како што се помагање на системот за помош на возачот на Тесла (автопилот), како и помагање за напојување на неговото „целосно автономно возење“.

Аналитичарите во Морган Стенли веруваат дека Dojo може да отвори „нови пазари што се протегаат многу подалеку од продажбата на возила по фиксна цена“.

Аналитичарите додадоа дека најновата верзија на целосно самоуправувачкиот систем на Тесла (се очекува да биде претставен на крајот на годината) и следниот Ден на вештачката интелигенција на Тесла (се очекува на почетокот на 2024 година, но допрва ќе биде објавен) ќе „вреди да се гледаат“.

Акциите на Tesla се удвоија од почетокот на годината, но сè уште се далеку од највисокото ниво на сите времиња во текот на денот од 414,50 долари постигнато во ноември 2021 година. Највредниот светски производител на автомобили имаше пазарна капитализација од околу 788,74 милијарди долари до затворањето на пазарот во петокот.

Фото:facebook