На синџирите за снабдување им требаат 100 трилиони долари за климатски цели

51

На глобалните синџири на снабдување ќе им требаат околу 100 трилиони долари инвестиции за да се исполни целта на планетата за нето нула емисии на јаглерод во следните три децении, според новата студија која врзува половина од таа цена за малите и средни бизниси, пишува Блумберг.

„Многу организации почнаа брзо да се справуваат со нивните директни емисии, но не е направено доволно за да се намалат нивните индиректни емисии, вклучително и емисиите од нивните добавувачи, како и употребата и отстранувањето на нивните производи“, се вели во извештајот на HSBC Holdings Plc и Boston Consulting Group, објавени во четвртокот.

Синџирите на снабдување сочинуваат речиси 80% од емисиите на јаглерод во светот, според документот, кој се фокусира на две индустрии – високо фрагментираниот текстилен сектор и поконцентрираната група глобални производители на автомобили. Земени заедно, тие сочинуваат околу 5% од глобалниот БДП, но предизвиците за преминување кон помала јаглеродна трага се различни, со оглед на тоа како се структурирани нивните мрежи добавувачи.

„Во текстилната индустрија многу е важно како функционираат малите и средни компании“ по синџирот на вредност, се вели во извештајот. „Автомобилите, за разлика од нив, имаат помалку можности за промена на производството, дури и со добавувачите.

Без оглед на индустријата, големината на компанијата исто така е важна – со големи компании кои имаат длабоки џебови и други ресурси за распоредување, додека помалите компании може да се соочат со поголем отпор кон промените и „моментум за промена на вообичаените вградени практики“, се вели во извештајот.

Покрај тоа, помалите играчи се под притисок од КОВИД-19 само да преживеат, да ги намалат трошоците и да ја зголемат еластичноста на нивните линии за снабдување.

„Многу мали бизниси ги поврзуваат двата краја месец за месец и може да бидат попречени од поопшти потешкотии во синџирот на снабдување – особено кога повеќе од половина од испитаниците веруваат дека движењето кон нула емисии нема да има позитивно или негативно финансиско влијание.

HSBC верува дека сегашното нарушување, предизвикано од пандемијата, ќе се намали во текот на следните 12 до 18 месеци, но предизвиците за справување со климата ќе имаат долгорочно влијание.

Натали Блајт од HSBC рече дека целта на документот е да се наведат чекорите потребни за постигнување на климатските цели и да се делегираат улоги и одговорности. Фокусот ќе биде ставен на вклучување на малите бизниси.

„Помалите играчи не можат да го сторат тоа сами и не може да бидат оставени под притисок од големите корпорации, кои само ќе поставуваат сè поголеми барања од нив“, рече таа.

Суканд Рамакандран, управен директор и постар партнер во канцеларијата на Boston Consulting во Лондон, рече дека поголемиот дел од инвестициите ќе доаѓаат од големите компании додека тие се движат кон повеќе обновливи извори на енергија и поефикасни технологии.

„Но, во однос на бројот на луѓе што треба да ги вклучите за да може системот да работи ефективно, вредноста е во малите и средни бизниси“, рече тој. „Големите корпорации можат да се справат со сложеноста и нивната сложеност е идиосинкратска, но не можеме да ја копираме и залепиме во помалите бизниси“.