На Stellantis му требаат повеќе гигафабрики

19

Stellantis објави дека планира да изгради повеќе големи фабрики за батерии, на врвот на шесте планирани во Европа и Северна Америка, истакнувајќи дека батериите за електрични возила во иднина ќе треба да бидат половина од полесни.
„Се обврзавме да изградиме шест гигафабрики ширум светот и рековме дека нема да застанеме тука“, рече  потпретседател и шеф на глобалните погонски системи на Стелантис, Мики Блај.

Ни требаат повеќе од нив за да го поддржиме растечкото производство на електрични возила, објасни Блај на церемонијата на отворањето на новиот технолошки центар за батерии во Торино. „Веќе најавивме дека ќе изградиме капацитети со производствен капацитет од 250 гигават часови ширум светот и веруваме дека мора да одиме до 400 гигават часови капацитет“, додаде високиот потпретседател на Stellantis.

Фото: Freepik