На светот му се заканува недостиг од пет намирници: Повеќето од нив ги користиме често

63

Во последните неколку години, светот се соочи со голем број закани за безбедноста на снабдувањето со храна, кои ги погодуваат луѓето ширум светот.

Овие закани вклучуваат настани како што се војни и политички конфликти, економски промени, болести и, сè повеќе, климатски промени и непредвидливи временски услови, известува Eat This.

И покрај моменталната состојба, светот сè уште се бори со глобална криза со храна, а недостигот на храна најверојатно ќе продолжи и следната година.

Ориз

Да потсетиме, минатиот месец Индија најави ненадеен прекин на извозот на бел ориз. Исто така, кризата во Украина и екстремните временски услови во Кина и Пакистан придонесуваат за недостиг од оваа храна.

Тестенини

Италија се соочува со криза со тестенини, поради зголемените цени на состојките како што се житото, пакувањето и логистиката.

Чоколадо

Поради проблеми со снабдувањето со какао, и поради кризата во Украина, како и климатските промени во Западна Африка, цената на чоколадото достигна рекордно ниво.

Лосос

Климатските промени кои предизвикуваат суша влијаат на популациите на лососот и во Калифорнија и во Алјаска.

Брашно

Цените на брашното веќе пораснаа, а Американците најверојатно ќе продолжат да ги чувствуваат последиците од недостигот на овој производ, што може да предизвика проблеми со другите пекарски производи.