Над 15.000 милионери ќе ја напуштат Русија до крајот на годината

48

Богатите руски граѓани му вртат грб на претседателот Владимир Путин по инвазијата на земјата на Украина, па се очекува оваа година повеќе од 15.000 милионери да ја напуштат Русија.

Ова го пишува Гардијан според анализата на податоците за миграцијата.

Околу 15 отсто од Русите со богатство од повеќе од 1 милион долари во готовина се очекува да емигрираат во други земји до крајот на 2022 година. Ова се проекти засновани на податоците за миграцијата од Henley & Partners, компанија со седиште во Лондон.

Ендрју Амоилс, шеф на истражувањето во New World Wealth, кој собирал податоци за Henley & Partners, вели дека миграцијата на богатите поединци од Русија постојано расте секоја година во изминатата деценија, што е рано предупредување за актуелните проблеми со кои се соочува земјата.

„Историски, на големите државни колапси обично им претходеше забрзувањето на емиграцијата на богатите луѓе, кои честопати први заминуваат затоа што имаат средства за тоа“, вели Амоилс.

Исто така, се предвидува дека Украина ќе претрпи најголема загуба на богати поединци во однос на вкупното население – со 2.800 милионери (или 42 отсто од најбогатите во земјата) кои ќе ја напуштат земјата до крајот на годината.

„Гардијан“ потсетува и дека светските богаташи традиционално се преселиле во САД и Велика Британија, но според „Хенли и партнерс“, се очекува Обединетите Арапски Емирати да ги прескокнат како „број 1“ дестинација за емигрантите милионери.

Се предвидува дека околу 4.000 од најбогатите луѓе ќе се преселат во ОАЕ до крајот на годината, додека на второ место е Австралија, која се очекува да привлече околу 3.500, потоа Сингапур (2.800) и Израел (2.500). Од друга страна, Монако одамна ги привлекува светските супербогати бидејќи не собира данок на доход, данок на капитална добивка или данок на имот, па така седум од 10 луѓе кои живеат во Монако се наведени како милионери.