Над 73.000 работни места “исчезнаа“ за една година во Хрватска

18

За само 12 месеци, од крајот на јуни минатата година до крајот на јуни годинава, бројот на вработени во Хрватска се намали за повеќе од 73.000.

Во исто време, бројот на невработени се искачи на над 150.000, што се нивоа на невработеност што долго не се видени, пишува порталот Индекс.

Намалувањето на бројот на вработените и скокот на бројот на невработени се директни последици од корона кризата, што ја одбележа оваа година.

Сепак, бидејќи овие податоци за трендовите на пазарот на трудот не ја опфаќаат само првата половина од оваа година, туку и втората половина од минатата година, во која немаше пандемија предизвикана од коронавирусот во Хрватска и во Европа, намалувањето на бројот на вработените во тој период може да се припише на други фактори – од пензија до продолжување на емиграцијата.

Според државната служба за вработување (ДЗС), на крајот на јуни во Хрватска биле вработени 1.512.452 лица.

Тоа е 73.021, или 4,6%, помалку од крајот на јуни минатата година, кога, според конечните податоци на државната статистика, вкупно 1.585.473 лица биле вработени во Хрватска.

Скоро секој 20-ти граѓанин кој работел кон средината на минатата година, веќе не работи, а бројот на вработените во тој период се намалил за приближно бројот на жители на Задар.

Во исто време, бројот на невработени значително се зголеми – на крајот на јуни минатата година, според конечните податоци на државната статистика, 114.498 граѓани се без работа, а една година подоцна 150.651, што е скок од скоро една третина.

Фото: Pixabay