Надворешнотрговскиот дефицит на САД надмина 68 милијарди долари во ноември

5

Надворешнотрговскиот дефицит на САД во ноември се зголемина на 68,1 милијарда долари, поради значително поголемиот рас на увозот од извозот.

Празнината меѓу вредноста на увозот и извозот на САД во ноември се зголеми за 8% во споредба со октомври, кога американскиот дефицит изнесуваше 63,1 милијарда долари.

Во периодот од јануари до ноември лани, трговскиот дефицит на САД изнесува 604,8 милијарди долари, што е за 13,9% повеќе во однос на истиот период лани.

Претседателот во заминување, Доналд Трамп инсистираше на тоа неговата остра трговска политика со остатокот од светот да го намали дефицитот и да ги врати во земјата работните места што американските компании ги отворале во странство.

Фото: Freepik