Нафтата може да порасне до 100 долари за барел?

38

Цените на нафтата се искачија на повеќегодишен максимум откако групата зад највлијателните производители одлучи да не го зголеми производството, пишува CNBC.

Ова е причината зошто некои набљудувачи на пазарот очекуваат цената на суровините да порасне до 100 долари за барел.

ОПЕК и партнерите, кои не се членови на организацијата, одлучија да не го сменат претходно усвоениот план за зголемување на производството за 400.000 барели дневно заклучно со ноември.

За време на неформалните состаноци пред состанокот, најголемите производители разговараа за зголемување на производството за 800.000 барели дневно за да се спротивстават на високите цени.

Нафтата од типот Брент  порасна на 82,60 долари за барел, или 1,65% во однос на претходниот ден. Лесната сурова нафта (WTI) додаде 1,75% на 78,98 долари за барел.
Фјучерсите на Брент достигнаа тригодишен максимум, додека вредноста на WTI се искачи на речиси седумгодишниот максимум.

Од почетокот на 2021 година, при двата договори се забележува раст од околу 60%.

Сегашното зголемување од 400.000 барели дневно ќе остане во сила најмалку до април 2022 година, како што беше договорено во јули оваа година.

„Пазарот е полн со оптимизам. Прашањето е дали овој оптимизам е оправдан или не “, рече Тамаш Варга, виш аналитичар во PVM Oil Associates.

Побарувачката за нафта закрепна многу побрзо отколку што очекуваа набљудувачите на пазарот по страдањето од пандемијата Ковид-19. Од своја страна, снабдувањето со нафта доживеа тешкотии поради сезоната на урагани и намалените инвестиции во секторот за време на пандемијата.

Варга е на мислење дека се уште постои потенцијал за поскапување, бидејќи наскоро ќе се појави зима на Северната хемисфера, што ќе значи дополнителна побарувачка за суровина.

100 долари за барел?

Американскиот претседател Џо Бајден побара ОПЕК да го зголеми производството за да се справи со зголемувањето на цените на горивата. Тековните вести доаѓаат во услови на зголемена инфлација, што може да го попречи економското закрепнување од пандемијата на коронавирус.

Имаше слични повици од друг голем потрошувач – Индија.

Досега, ОПЕК успеа да го зголеми производството за само половина од предложените 400.000 барели во август, откако беа објавени последните податоци. Ова се должи на прекини во производството во Ангола и Нигерија. Доколку во наредните месеци овој принос не порасне, можно е да се видат уште повисоки цени до крајот на годината.

Пред само еден месец, анализата на Банката на Америка истакна дека стоката може да порасне до 100 долари за барел. Ова може да се случи при пониски од очекуваните температури во зима, што ќе ја зголеми побарувачката на нафта.

Аналитичарите на Голдман Сакс неодамна ја зголемија прогнозата за цената на крајот на 2021 година од 80 на 90 долари за барел.

Енергетските аналитичари од Eurasia Group се на мислење дека проблемите околу кинеската компанија Evergrande, зголемената инфлација и новиот бран на КОВИД-19, исто така, ќе бидат важни и цените на нафтата ќе паднат во следните 12 месеци.

Оттаму, тие прогнозираа цени од 75 долари за Брент на крајот на 2021 година и 67 долари за една година подоцна.