Нафтата продолжува да расте по достигнувањето на највисокото ниво во последните 7 години

39

Нафтата продолжува да расте во азиската трговија откако нејзината цена се искачи на највисоко ниво од 2014 година по одлуката на ОПЕК + да го задржи планираното постепено зголемување на понудата, иако пазарот се соочува со енергетска криза, пренесе Блумберг.

Фјучерсите во Њујорк се тргуваа по скоро 78 американски долари за барел, откако во понеделникот пораснаа за 2,3 проценти, бидејќи алијансата не го зголеми дополнително претходно донесеното решение за пораст од 400.000 барели дневно во ноември. Некои набљудувачи на пазарот очекуваа групата, предводена од Саудиска Арабија и Русија, да го зголеми производството повеќе од планираното поради скокот на цените на природниот гас, што доведе до поголема побарувачка за сурова нафта и нафтени производи пред зимата.

Фјучерсите на Брент за испорака во декември се зголемија за 0,5% на 81,63 долари за барел на лондонската берза ICE Futures Europe, откако во понеделникот порасна за 2,5% на највисоко ниво од октомври 2018 година.

Фјучерсите на американската лесна нафта за испорака во ноември пораснаа за 0,4 проценти на 77,89 долари за барел на Њујоршката берза.

Пазарите на сурова нафта се затегнаа бидејќи економиите закрепнаа од пандемијата, а ОПЕК предвидува недостаток на снабдување во следните два месеци. Goldman Sachs Group Inc. предвидува дека ќе има побарувачка за дополнителни 650.000 барели дневно подоцна оваа година, бидејќи претпријатијата кои се борат да се справат со високите цени на природниот гас се префрлат на нафта, додека Саудиска Арамко вели дека кризата со гас веќе ја зголемува потрошувачката на сурова нафта. Goldman Sachs посочува дека нивното главно сценарио во моментов е да ја зголемат цената на Брент на 90 долари за барел во споредба со 81 долар во моментот.

Некои од светските електрани на гас може да се префрлат на нафта, и иако е прерано да се каже дали ова ќе биде масовен феномен, пазарите веќе го ценат ова зголемување на побарувачката за сурова нафта. Saudi Arabian Oil Co. предвидува дека привременото префрлување од природен гас на нафта со извесно производство на електрична енергија може да додаде зголемување на побарувачката за нафта за 500.000 барели дневно.

“Цените најверојатно ќе останат високи во последниот квартал, со преминување од гас на нафта и скап јаглен што дополнително ќе ја зголеми потрошувачката на нафта“, рече Вил Сунчил Јун, виш аналитичар за суровини во VI Investment Corp.

Во Соединетите држави, дупчењето и производството на нафта се зголемуваат, иако тие само ќе се вратат на нивоата пред пандемијата. Последниот пат кога домашните цени на суровата нафта беа толку високи, имаше околу 1.100 повеќе платформи за производство на нафта отколку само 428 што работеа минатата недела, според нафтената компанија Baker Hughes Inc.

Ова беше пред пандемијата да ја намали побарувачката за горива за транспорт – и пред ОПЕК и неговите пазарни сојузници да започнат ценовна војна против американските компании за шкрилци кон крајот на 2014 година, вклучувајќи ги крановите и поплавувајќи го пазарот со евтина сурова нафта.

Просечното дневно производство на сурова нафта во Соединетите држави е за 6,7% помало од претходната година, додека залихите на сурова нафта, без стратешките резерви на нафта на владата, се 15% помали, покажуваат податоците на американската Администрација за енергетска информација.

Одлуката на ОПЕК +„ќе ни овозможи да продолжиме да ја нормализираме состојбата на пазарот“, рече рускиот вицепремиер Александар Новак за време на говорот на состанокот, чиј дел беше емитуван на државниот телевизиски канал „Русија 24“. Министрите повторно ќе се состанат за да разговараат за производствената политика на 4 ноември.

“Мислам дека ОПЕК веројатно само вели: Видете, ова не е нашата криза, не можеме да сториме многу за да ја решиме“, рече Ричард Гор, директор на индустрискиот консултант JBC Asia Pte, за телевизијата Блумберг. „Дополнителните буриња може да додадат мал надолен притисок врз цените, но нема да ја решат енергетската криза“.

Неодамнешниот пораст на цените на нафтата е дел од широкиот раст на цените на суровините, од дрва и овес до пропан и природен гас. Зголемувањето на цените е стимулирано од наглото зголемување на побарувачката од новите економии, кои ја надминуваат способноста на производителите да го зголемат производството и ефикасно да обезбедат суровини на пазарот.

Зголемувањето на цените се пренесува на потрошувачите со зголемување на цената на готовите производи и ги зголемува стравувањата дека инфлацијата може да го попречи економското закрепнување.