Најбогатиот крипто-милијардер во светот изгуби над 80 милијарди долари за неколку месеци

299

Во јануари Чангпенг Жао беше најбогатиот крипто-милијардер. За краток временски период, неговата нето вредност падна од вредноста на биткоинот, од 96 милијарди долари на 11, според индексот на милијардери на Блумберг. И покрај тоа, неговата компанија Binance останува најголемата берза за криптовалути во светот, на чии страници дневно се тргуваат повеќе од 50 милијарди долари.

Жао (45), попознат по неговите иницијали CZ, заработува без разлика дали неговите клиенти купуваат или продаваат. На почетокот на годината, Binance ги покани своите клиенти да инвестираат во токен наречен TerraUSD, тип на криптовалута што делува како штедна сметка и ветува дека секогаш ќе вреди еден долар. Binance им вети на клиентите дека оваа стабилна монета ќе даде годишен принос од речиси 20%. Но, Тера не се покажа ниту безбедна ниту профитабилна.

Критичарите велат дека тоа го означило почетокот на колапсот што доведе до пад на вредноста на биткоинот и ги принуди компаниите во индустријата да отпуштаат работници. Вредноста на биткоинот падна за речиси 70% од својот врв од речиси 69.000 долари во ноември. Сегашната вредност на целиот пазар на крипто е нешто под 1 милијарда долари, во споредба со 3 милијарди долари во ноември минатата година, а индустријата го нарече падот криптозим.

На 16 мај, Жао го откри обемот на сопствените загуби на Binance поврзани со Terra. Уделот на компанијата беше вреден 1,6 милијарди долари, но сега е блиску до нула. Во едно интервју тој ден, Жао рече: „Навистина не ми е грижа за парите“.