Најбогатите Американци изгубиле 78 милијарди долари за осум минути

13

Финансиските пазари не можат да здивнат по одлучувачкиот говор на гувернерот на ФЕД, а непријатни времиња предвидуваат изјавите дека реалните каматни стапки ќе мора да се подигнат над нула проценти.

Гувернерот Џером Пауел недвосмислено објави во петокот на симпозиумот на централните банкари во Џексон Хол дека во борбата против тврдоглавата инфлација ќе биде неопходно долго да се инсистира на рестриктивна монетарна политика, па сега веќе нема никакви очекувања дека ФЕД може да започне уште еден циклус на намалувања на каматните стапки веќе кон средината на следната година.

Интересно е што во Џексон Хол е објавен документ во кој авторите (од филијалата на ФЕД во Чикаго) велат дека во напорите за намалување на инфлацијата нема да биде доволно само да се подигнат каматните стапки, туку ќе бидат потребни и фискални мерки. Решавањето на проблемот само со монетарни мерки може дури и да ги влоши работите бидејќи повисоките трошоци за долгот само ќе ги зголемат инфлаторните очекувања.

„ФЕД може да ја намали инфлацијата само со ефективен фискален план кој би го стабилизирал долгот“, велат авторите на документот.

Сепак, повисоките каматни стапки секако не привлекуваат инвеститори. Од финансиската криза во 2008 година, американската централна банка беше многу поволна за берзите бидејќи генерално следеше многу лабава монетарна политика – каматните стапки беа речиси нула, а дополнителна ликвидност беше обезбедена од програмата за купување обврзници за QE. Таа приказна е завршена веќе некое време, и затоа Волстрит е во значителен „минус“ оваа година (S&P 500 падна за 16,5 проценти оваа година).

Особено во петокот загубите на берзанските индекси беа големи, Dow Jones падна за повеќе од илјада поени или за три отсто.

Богатството на најбогатите Американци се стопи за 78 милијарди долари за осум минути од говорот на Пауел, пишува „Блумберг“, откако Џеф Безос вредел 6,8 милијарди долари помалку на хартија, Елон Маск 5,5 милијарди, Ворен Бафет 2,7 и Бил Гејтс 2,2.

Видно се ценат и обврзниците, особено краткорочните обврзници, што последователно уште повеќе го зголемува бараниот принос. За двегодишната американска обврзница таа достигна рекорд од 2007 година од 3,49 отсто, а за 10-годишната обврзница е 3,13 отсто. Така, кривата на принос останува високо „превртена“, што во минатото често беше сигнал за приближување на рецесија. Но, ФЕД не обрнува внимание, борбата против инфлацијата е главниот приоритет во моментов.

Фјучерс пазарите предвидуваат две третини шанси ФЕД повторно да ги зголеми каматните стапки за 75 базични поени на следниот состанок на 21 септември. Дури и пред настапот на Пауел во Џексон Хол, таа веројатност беше само 24 проценти.