Најбогатото семејство на светот изгуби 11,4 милијарди долари за еден ден

52

Богатството на семејството Волтон падна за 11,4 милијарди долари во вторникот, откако Walmart по втор пат оваа година ја намали прогнозата за профит.

Акциите паднаа за 7,6 отсто на тргувањето во Њујорк, откако соопштија дека прилагодената заработка по акција ќе падне за дури 13 отсто оваа година. Пред два месеци, компанијата соопшти дека заработката по акција ќе се намали за само околу 1%, додека во февруари прогнозираше скромно зголемување, пишува Блумберг.

Во ревидирањето на својата перспектива, Walmart ги наведе трошоците за намалување на залихите на стоки што клиентите не сакаат да ги купат поради инфлацијата, која е на највисоко ниво во последните 40 години.

Трите преостанати деца на Волтон – Алис, Џим и Роб, снаата Кристи и синот на Кристи, Лукас, поседуваат нешто помалку од половина од трговецот на мало. Тоа им дава комбинирана нето вредност од околу 199,3 милијарди долари, според индексот на милијардери на „Блумберг“, што е намалување за речиси 11 отсто.

Walmart не беше единствениот трговец на мало чии акции паднаа. Акциите на канадската компанија за е-трговија Shopify паднаа за 14% во вторникот, откако извршниот директор Тоби Лутке призна дека одлуката на компанијата да се прошири брзо во пресрет на пандемијата „Ковид-19“ не се исплатеше. Како резултат на тоа, таа рече дека планира да намали околу 10% од својата работна сила.

Семејството Волтон во последните години ја зголеми продажбата на акции. Минатата година тие се откажаа од акции вредни 6,2 милијарди долари, што според компанијата е дел од стратегијата за задржување на уделот на семејството под 50 отсто поради откуп.