Најчестите грешки при инвестирање

120

Никој не е имун на грешки, дури ни најдобрите инвеститори. За среќа, инвестициските грешки можат да дадат вредни лекции со текот на времето, давајќи им можност на инвеститорите да добијат инвестициски увид и да изградат поотпорни портфолија.

Со цел подобро да се забележат најчестите грешки, Институтот CFA, глобална непрофитна организација која обезбедува финансиска едукација на инвестициските професионалци, објави листа на 20 најчести инвестициски грешки на кои треба да се внимава, пишува Лидер.хр.

Од емоционално водени инвестициски одлуки до плаќање превисоки такси, еве некои од најчестите грешки при инвестирање како што објави Visual Capitalist.

Преголеми се очекувањата
Разумните очекувања за поврат им помагаат на инвеститорите да одржат долгорочен поглед без емоционална реакција

Непостоечки инвестициски цели
Често, инвеститорите се фокусираат на краткорочните приноси или на најновата инвестициска лудост наместо на нивните долгорочни инвестициски цели.

Недостаток на диверзификација
Ова е вообичаена грешка бидејќи диверзификацијата е важна за да се спречи една акција драстично да влијае на вредноста на портфолиото на инвеститорот.

Фокусирање на краток рок
Лесно е да се фокусирате на краток рок, но тоа може да ги натера инвеститорите да ја преиспитаат својата оригинална стратегија и да донесат непромислени одлуки.

Купување по висока цена и продавање по ниска цена
Однесувањето на инвеститорите за време на пазарните промени честопати се меша со целокупните перформанси

Премногу тргување
Постојат студии кои покажуваат дека најактивните трговци, во просек, годишно имале 6,5 отсто полоши резултати од оние кои пресметуваат повеќе

Плаќање прекумерни давачки
Надоместоците можат значително да влијаат на вкупните инвестициски перформанси.

Премногу се фокусира на даноците
Иако собирањето на даночните загуби може да ги зголеми приносите, носењето одлука само врз основа на нејзините даночни последици не може секогаш да биде оправдано.

Нередовна проверка на инвестициите
Погледнете го вашето портфолио квартално или годишно за да бидете сигурни дека останувате на вистинскиот пат или дали на вашето портфолио му треба ребалансирање.

Ризик од недоразбирање
Премногу ризик може да ве истисне од вашата комфорна зона, но премалиот ризик може да резултира со пониски приноси што не ги исполнуваат вашите финансиски цели. Неопходно е да се препознае вистинската рамнотежа за сопствената ситуација.

Непознавање на перформансите
Инвеститорите често навистина не ги знаат перформансите на нивните инвестиции. Неопходно е да ги погледнете вашите приноси за да следите дали ги исполнувате вашите инвестициски цели земајќи ги предвид надоместоците и инфлацијата.

Реагирање на медиумите
Краткорочните негативни вести можат да предизвикаат страв, па затоа треба да се фокусирате на долгорочните цели.

Заборавајќи на инфлацијата
Инфлацијата има големо влијание, но нејзиниот ефект често се заборава.

Тајмингот на пазарот
Времето на пазарот е исклучително тешко. Останувањето на пазарот може да генерира многу повисоки приноси отколку да се обидувате совршено да го темпирате пазарот.

Недостаток на длабинска анализа
Неопходно е да го проверите кредибилитетот на вашиот советник или брокер и да ја погледнете неговата историја на перформанси или претходните поплаки за неговите перформанси.

Работа со погрешен советник
Се исплати да одвоите време за да го пронајдете вистинскиот советник. Неопходно е внимателно да проверите кај вашиот соработник за да бидете сигурни дека вашите цели се усогласени.

Емоционална инвестиција
Иако може да биде предизвик, важно е да останете рационални за време на флуктуациите на пазарот.

Трчање за принос
Инвестициите со висок принос често носат најголем ризик. Пред да инвестирате во ваков вид имот, треба внимателно да го процените ризикот.

Двоумење за започнување инвестиција
Како што пишува Visual Capitalist, замислете двајца луѓе кои инвестираат 200 долари месечно претпоставувајќи седум проценти годишен принос до 65-тата година од животот. Ако некое лице започне на возраст од 25 години, неговото последно портфолио би било 520.000 долари. Ако второто лице започне на 35 години, ќе заработи вкупно околу 245 илјади долари. Затоа е важно, доколку се предомислувате, да започнете што е можно порано и да се едуцирате на време.

Контрола
Иако никој не може да го предвиди пазарот, инвеститорите можат да контролираат мали придонеси со текот на времето, што може да има моќни резултати.