Најдобра музика за концентрација: Невролог од Харвард тврди дека не е класичната

75

Музиката не е само за забава. Пуштаеето песна во заднина може да ви помогне подобро да се фокусирате, дури и ако се борите со нарушување на недостаток на внимание.

Но, бидејќи музиката и луѓето се толку различни, како да одлучите што е најдобро за вас? Истражувачите откриле дека кога станува збор за зголемување на концентрацијата, не постои жанр кој одговара на сите.

Целосно зависи од поединецот и на што реагира. Има многу избори – хип-хоп, рап, поп, кантри, фолк, класичен, опера. Значи не се работи за жанрот, пишува CNBC Make It.

Музичарот и невролог од Харвард Срини Пилај откри дека „познатата музика“, или песните во кои уживате и најдобро ги знаете, се најефективни за зголемување на концентрацијата.

Студија од 2018 година покажа дека познатата музика активира многу делови од мозокот одговорни за движење.

Тоа значи дека можете да пеете и да го почувствувате научениот ритам во вашето тело. Додека ја слушате песната, имате задоволство да очекувате што следува.

„Кога треба да се фокусирам, познатата музика ми помага да се ослободам од стресот и да се поврзам со емоциите што ми се потребни за да бидам целосно присутен“, објасни неврологот.

На пример: „Ако сум лут за нешто и треба да се опуштам, можеби ќе ја слушам „Lose Yourself“ од Еминем“. Ако ја потиснувам тагата од загубата и немам енергија да се фокусирам, ќе ја слушам „Adagio in G-Mol“ во изведба на Албинони. Ако се чувствувам лут или вознемирен, можеби ќе ја играм „Smells Like Teen Spirit“ од Нирвана. „Ако сум под стрес, би можел да одберам нешто што ме смирува, како „Flowers“ од Мајли Сајрус или „Голем зелен трактор“ од Џејсон Алдин“.

Колку популарната музика влијае на вашиот мозок?
Постојат многу начини на кои музиката може да влијае на способноста на мозокот да се фокусира. Еден механизам вклучува намалување на стресот и кортизолот, што ви овозможува да имате непречено внимание.

Во мозокот, центрите за фокусирање се директно поврзани со региони кои ги обработуваат емоциите, така што секоја музика што ве прави емоционално понестабилни може да ја наруши вашата концентрација.

Од друга страна, кога ги потиснувате вашите чувства, негативните емоции само се задржуваат во вашиот мозок. И колку и да се трудите, ќе ја изгубите способноста за фокусирање. Ако музиката ви помага да се поврзете со вашите емоции, може да ви помогне и да размислувате појасно.