Најголеми извозници и увозници на јајца во светот

71

Холандија е најголем извозник на јајца во светот, од што инкасира 753 милиони долари годишно, покажуваат податоците на Observatory of economic complexity.

Зад Холандија, како најголеми извозници, се најдоа и: САД со 403 милиони долари, Турција со 378 милиони долари, Германија со 316 милиони долари и Полска со 308 милион долари.

На страната на увозот на јајца, предводник е Германија со 681 милион долари, Ирак со 401 милион долари, Холандија со 353 милиони долари, Русија со 209 милиони долари и Хонг Конг со 192 милиони долари.

Фото: Pixabay