Најголеми производители на вино во ЕУ

27

Во текот на минатата година, производството на вино во рамки на Европската унија беше околу 16 билиони литри. Најголеми производители, според Eurostat, лани беа Италија, Шпанија и Франција, а по нив следеа: Португалија, Германија и Унгарија.

Земјите членки на ЕУ лани извезле над седум билиони литри. Скоро половина од овој извоз или 43% отпаѓаат на земји надвор од ЕУ, од коишто најголемиот дел отпаѓа на Велика Британија (22%), а потоа и во САД (21%), Русија (9%) и Кина (8%).

Кога станува збор за увоз на вино, лани ЕУ од странски пазари купила 4,8 билиони литри вино. Околу 16% е од земји што не се членки во Унијата, а најмногу од Чиле (23%) и Јужна Африка (21%).

Меѓу земјите членки на ЕУ, најголем увозник на вино е Германија (30%), а по него следат Холандија (15%), Данска (9%), Шведска (8%), Белгија и Франција (по 7%) и Ирска (6%).

Фото: Freepik