Најголемите компании за нафта и гас во светот (инфографика)

116

Пандемијата добро ја потресе индустријата за нафта и гас. Глобалната потрошувачка на примарна енергија се намали за 4,5% во споредба со 2019 година, а побарувачката за нафта падна за 9%. За краток период во март 2020 година, цената на фјучерсите на нафтата West Texas Intermediate (WTI) падна под нулата, што претставува најголем еднодневен пад на цената од 1983 година.

Некои очекуваа дека падот на побарувачката ќе има трајно влијание врз индустријата, но може да се каже дека во 2021 година го покажа спротивното. Светот се соочува со недостаток на енергија, а зимата само што доаѓа.

Ограничувањата во снабдувањето на производителите предизвикани од пандемијата, заедно со зголемената побарувачка за енергија од економиите кои закрепнуваат, ги принудија државите да се борат за нафтени деривати.

Како резултат на тоа, цените на нафтата се враќаат на нивоата пред пандемијата.  Користејќи ги податоците од CompaniesMarketCap.com, инфографикот што следи ги рангира 20-те најголеми нафтени и гасни компании по пазарна капитализација заклучно со 7 октомври 2021 година.