Најголемите меури на пазарот со недвижнини во светот (инфографик)

86

Препознавањето на меурчиња со недвижен имот не е лесна работа. Иако многу аналитичари можат да препознаат меур, нема опипливи докази дека станува збор за меур – сè додека не пукне. И тогаш е доцна. Инфографикот, кој можете да го погледнете подолу и е базиран на индексот на меурчиња на недвижности на UBS, служи како систем за рано предупредување, оценувајќи 25 глобални градови.

Постојат голем број градови во Европа кои се изложени на висок ризик од меурчиња на недвижности, а Франкфурт е на врвот на листата оваа година. Германскиот финансиски центар забележа реално зголемување на цената на становите од 10% годишно во просек од 2016 година, што е највисока стапка од сите проценети градови.

Два канадски града се исто така на територијата на ризик од меури со недвижнини: Торонто и Ванкувер.  И покрај напорите да се смират овие жешки пазари, канадските пазари скокнаа и продолжија да растат. Всушност, во последните три децении, цените на становите во Канада растат со најбрзо темпо.

И покрај граѓанските немири и вознемиреност поради новите политики, Хонг Конг сè уште го има вториот највисок резултат во овој индекс. Во меѓувреме, Дубаи е наведен како “потценет“ и е единствениот град во индексот со негативна оценка. Цените на становите паднаа во последните шест години и сега се намалија за речиси 40% во однос на нивото од 2014 година.