Најлошата година за извршните директори во последната деценија: Повеќе од 1.000 напуштија компании

17

Иако 2023 сè уште трае, се наведува следново: „Ова беше лоша година за извршните директори“.

Тие ги напуштаа своите позиции во лудило, бидејќи нивните перформанси – и нивното однесување – беа под поголем лупа од корпоративните одбори.

Што точно се случува?
Повеќе од 1.000 луѓе на позицијата извршен директор ги напуштиле своите компании оваа година, според новите податоци, што е за 33% повеќе од минатата година и највисок вкупен вкупен број во првите седум месеци од оваа година откако започна со работа во 2002 година компанијата за истражување  за состојбата на персоналот „Challenger, Gray & Christmas“.

Просечниот мандат на извршен директор е значително намален, од просечни 12 години на меѓу 5 и 7 години, велат аналитичарите.

Иако конкретните детали за овие заминувања не се целосно обелоденети, јасно е дека сè повеќе извршни директори се повлекуваат поради „новите“ притисоци што се создаваат на нивните позиции. Како што велат, тука е и „немилосрдното темпо на промени“.

Улогата на извршниот директор се менува брзо, велат тие, а извршните одбори се борат да ги задоволат акционерите. Најмалку тројца извршни директори поднесоа оставки само во првите две недели од септември.