Најмоќните земји во светот ќе забранат увоз на злато од Русија

20

Американскиот претседател Џо Бајден и неговите колеги од Г7 ќе се согласат да забранат увоз на ново злато од Русија бидејќи ги прошируваат санкциите кон Москва поради нејзината војна против Украина, дознава Ројтерс од свои извори.

Според изворот, американското Министерство за финансии ќе донесе одлука за забрана на увоз на ново злато во САД во вторник, во потег со цел дополнително да се изолира Русија од глобалната економија преку спречување на нејзиното учество на пазарот на злато.

Западните санкции кон Русија не беа директно насочени кон комерцијалните пратки на злато, но многу банки, шпедитери и рафинерии престанаа да тргуваат со руски метали по почетокот на војната во Украина.

Акциите на руските златни руди со кои се тргува во странство паднаа оваа година поради тешкотии, вклучително и продажба на злато и отплата на заеми на банките под санкции.

Русија произведува околу 10% од светското ископано злато годишно.

Групата од 7 најразвиени демократии во светот ја сочинуваат САД, Велика Британија, Франција, Италија, Германија, Јапонија и Канада.