Најсиромашните земји во светот ќе добијат помош поради поскапувањето на храната

15

Американската влада и меѓународните финансиски институции, како што се Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка, ветија дека ќе инвестираат десетици милијарди долари во храна и ѓубрива за сиромашните земји за да ја ублажат новата глобална криза со храна.

Американскиот министер за финансии Џенет Јелен во говорот во Бон на конференцијата на министрите за финансии на Г7 рече дека е многу загрижена поради кризата што се појавува.

„Руската агресија во Украина ја влоши ситуацијата со храната за многу луѓе ширум светот, особено во земјите во развој“, рече таа. Јелен додаде дека постои „реален ризик“ зголемувањето на цените на храната и ѓубривата „да доведе до глад кај многу луѓе“, да ги влоши ценовните притисоци и да ги оштети владините фискални позиции.

Инфлацијата на цените на храната се интензивираше по руската инвазија на Украина кон крајот на февруари. Ова влијаеше на цените на храната ширум светот и доведе до забрани за извоз во многу земји. Ова ги воскресна спомените од кризата 2007-2008 година, кога сиромашните земји беа особено тешко погодени. Гладот и социјалните тензии за време на оваа криза доведоа до немири во повеќе од 40 земји ширум светот.

Американското Министерство за финансии свика состанок со меѓународните институции минатиот месец на разговори за мерките за справување со растечката несигурност на храна ширум светот. Соединетите држави ветија речиси 2,6 милијарди американски долари глобална итна помош за купување храна од почетокот на февруари. Тие, исто така, се обидуваат да го намалат недостигот на ѓубрива во светот со зголемување на локалното производство преку програма од 500 милиони американски долари од Министерството за земјоделство.

Меѓу меѓународните организации што одговорија, Азиската банка за развој ќе ги поддржи напорите за храна на Авганистан и Шри Ланка, заедно со Организацијата за храна и земјоделство и Светската програма за храна.

Африканската банка за развој ќе искористи 1,5 милијарди долари за да им помогне на 20 милиони африкански земјоделци да купат ѓубрива и семиња преку добавувачи на земјоделски производи, додека Светската банка ќе обезбеди 30 милијарди долари во следните 15 месеци. ММФ рече дека ќе обезбеди совети за политики, помош за развој на капацитети и финансиска поддршка преку специјални програми или итни финансирања. Еден од триковите ќе биде да им се помогне на земјите да ги консолидираат своите социјални програми за заштита на ранливите домаќинства од глад.

„Со оглед на тоа што инфлацијата го достигна највисокото ниво во последните децении, ранливите домаќинства во земјите со низок и среден приход се изложени на најголем ризик од несигурност во однос на храната“, рече директорката на ММФ, Кристалина Георгиева. „Историјата покажува дека гладот често води до немири и насилство“, рече таа.

Ариф Хусеин, висок економист во Светската програма за храна, рече: „Овие ресурси ќе помогнат да се решат претстојните последици од кризите со храна, гориво и ѓубрива за најсиромашните земји и економии во светот“.

Меѓународните експерти за храна предупредуваат дека времето помеѓу спроведувањето на политиките и нивните резултати може да доведе до нестабилност на пазарите на суровини. Мерките може да се спроведат кога приватниот сектор веќе реагира и производството на храна е зголемено. Тој додаде дека на овој начин мерките ќе можат да доведат до побрз пад на цените, како што се случи во 1974 и 2008 година.