Намалена побарувачка за нафта во Кина

28

Побарувачката на нафта во Кина, најголемиот светски потрошувач на енергија, би можела да падне оваа година за прв пат во две децении бидејќи кинеската политика за нулта зараза  со Ковид -19 ќе ги задржи луѓето дома за време на претстојните празници и ќе ја намали потрошувачката на гориво.

Стотици милиони Кинези обично патуваат за време на фестивалот на средината на есента, кој оваа година се одржува на 10 септември.
Исклучувањата во големите градови, како што е финансискиот центар Шангај, веќе и наштетија на кинеската побарувачка за нафта во вториот квартал, а закрепнувањето се очекува да биде бавно до крајот на годината бидејќи Кина се држи до својата политика за Ковид-19.