Наскоро се отвора најдолгиот висечки мост за пешаци во светот

22

Рекордно долг висечки мост треба да биде отворен во мај на северо-источниот дел на Чешка, што ќе им овозможи на планинарите „прошетка низ облаците“ со прекрасен поглед на просторот меѓу врвовите на планината Кралицки Снежник.

Според чешките туристички претставници, Skybridge 721 ќе биде најдолгиот висечки мост во светот, кој ќе се протега на 721 метар помеѓу два планински сртови.

Се наоѓа во близина на одморалиштето Долни Морава и ја премостува долината на долината Млиничка на височина од 95 метри.

Свеченото отворање на мостот е закажано за 9 мај.

Мостот е изграден во близина на видиковецот Skywalk, платформа висока 55 метри од која може да се спушти тобоган од 100 метри.

Зимското спортско и пешачко одморалиште Долни Морава се наоѓа на околу 200 километри источно од Прага, блиску до полската граница.

Фото: Printscreen