Научниците развија нов тип на боја што ја намалува потрошувачката на енергија и емисиите на стакленички гасови

31

Научниците од Универзитетот Стенфорд развија нов тип на боја која може да ги одржува домовите и другите згради поладни во лето и потопли во зима, значително намалувајќи ја потрошувачката на енергија, трошоците и емисиите на стакленички гасови.

Греењето и ладењето на просторот сочинуваат околу 13% од глобалната потрошувачка на енергија и околу 11% од емисиите на стакленички гасови. Според неодамна објавената студија во списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences“, овие нови бои ја намалуваат потрошувачката на енергија за греење за околу 36% во вештачки експериментални студени услови. Исто така, тие ја намалуваат потребната енергија за ладење за речиси 21% во вештачки топли услови.

Ји Куи, водечки автор на студијата и професор на Стенфорд, истакна дека потрошувачката на енергија и емисиите за греење се предвидува да продолжат да паѓаат поради зголемувањето на енергетската ефикасност. Сепак, употребата на климатизација се зголемува, особено во економиите во развој во светот кој сè повеќе се загрева. Куи ја нагласи важноста од намалување на размената на топлина помеѓу човечките простори за живеење и работа и нивната околина и додаде дека сè повеќе се бараат нови материјали за подобрена изолација, како што се прозорските фолии со ниска емисија.

Оваа иновативна боја се состои од два специфични слоја. Првиот, долен слој е инфрацрвен рефлективен и користи алуминиумски снегулки. Овој слој е клучен бидејќи ја рефлектира инфрацрвената светлина која е одговорна за природното загревање на површините. Вториот, горниот слој е ултра тенок и инфрацрвен транспарентен, користејќи неоргански наночестички. Овој слој е достапен во широк опсег на бои и овозможува поголем дел од инфрацрвената светлина да помине низ него, додека го рефлектира остатокот од светлината од долниот слој, спречувајќи го да се апсорбира од градежните материјали како топлина.

Кога бојата се нанесува на надворешни ѕидови и покриви, поголемиот дел од инфрацрвената светлина поминува низ горниот слој на бојата, се рефлектира од долниот слој и се враќа како светлина, наместо да се апсорбира како топлина. Кога се сака да се задржи топлината внатре во зградата, боите се нанесуваат на внатрешните ѕидови, каде долниот слој повторно ги рефлектира инфрацрвените бранови кои ја пренесуваат енергијата низ просторот.

Оваа двојна функција на бојата овозможува да се рефлектира до 80% од високата средна инфрацрвена светлина, што е критично за одржување на топлината внатре во зградата за време на студено време и надвор за време на топлото време.

Освен што се користи за згради, оваа боја може да се нанесува и на други места за да се подобри енергетската ефикасност. На пример, може да се користи за покривање на камиони и вагони што се користат за транспорт во фрижидер.

Јукан Пенг, коавтор на студијата, истакна дека двата слоја боја може да се нанесат на различни површини со различни форми и материјали, обезбедувајќи дополнителна топлинска бариера во многу различни ситуации. Истражувачите, исто така, ја тестирале практичноста на нивните бои во различни ситуации и откриле дека двата слоја се отпорни на вода, што би требало да ја подобри стабилноста во влажни средини.

Се верува дека оваа иновација може значително да придонесе за намалување на потрошувачката на енергија и емисиите на стакленички гасови, со што ќе се обезбеди одржливо решение за иднината на градежната индустрија.