НБС даде согласност на НЛБ да ја преземе српска Комерцијална банка

37

Народната банка на Србија (НБС) даде согласност на словенечката НЛБ за стекнување со директна контрола врз сопственоста во Комерцијална банка, што создаде услови за реализација на преземањето на Комерцијална банка.

Постапката по ова барање на Нова Љубљанска банка за стекнување сопственост во Комерцијална банка заврши на деветти декември 2020 година.

Од НБС објаснуваат дека постапката завршила со усвојување на Одлуката на НБС, со која се даде претходна согласност на НЛБ да се здобие со директно контролирање на сопственоста, што ќе ѝ овозможи 83,23% или повеќе од 50% од правата на глас во Комерцијална банка.