Не грижете се за вашата инвестиција во Биткоин, советува претседателот на Ел Салвадор

40

Претседателот на Ел Салвадор, Наиб Букеле, коментираше за тековниот „мечкин пазар“ на Биткоин и стравувањата дека средствата на земјата во БТК се во минус поради континуираната контракција на крипто-пазарот.

Според претседателот Букеле, инвеститорите во Биткоин треба да престанат да гледаат во графиконите и да уживаат во животот.

Тој додаде дека секој што поседува БТК треба да биде уверен дека неговата инвестиција е безбедна и дека нејзината вредност ќе се зголеми по „мечкиниот пазар“.

„Гледам дека некои луѓе се загрижени за пазарната цена на Биткоин. Мој совет е: престанете да ги гледате табелите и уживајте во животот. Ако сте инвестирале во БТК, вашата инвестиција е безбедна и нејзината вредност неверојатно ќе се зголеми по мечкиниот пазар. Клучот е трпението“, вели тој.

Довербата на претседателот Букеле во Биткоин доаѓа откако крипто заедницата посочи дека имотите на БТК во Ел Салвадор моментално се „под вода“.

Според Bitcoin Treasuries, набавките на БТК во Ел Салвадор паднале во вредност за 62,2% поради континуираната нестабилност на пазарот. Оваа сума се рефлектира и со нереализирани загуби од над 53 милиони долари.

Минатата недела, министерот за финансии на Ел Салвадор, Алехандро Зелаја, ја разјасни ситуацијата со резервите на Биткоин во земјата, објаснувајќи дека сè уште не се направени загуби бидејќи не се продадени.

„Во последно време се крена многу врева за нашата стратегија за Биткоин. Многупати сум кажал: проценетата загуба од 40 милиони долари не се случи затоа што не ги продадовме монетите. Кога велат дека фискалниот ризик во Ел Салвадор поради биткоинот е многу висок, единственото нешто што ме насмевнува е да мислам дека секој сериозен економист треба да го направи истото, бидејќи ова е навистина многу површна анализа и зборуваат само од незнаење“.