„Не купувајте ништо што можете да изнајмите“: Милионер откри 4 непопуларни правила кои го направиле богат

319

Многу луѓе знаат како да заработат пари, но тоа е само мал дел од равенката. Исто така, треба да знаете како да го умножите со текот на времето и кога треба – и кога не – да го потрошите на нешто.

„Ми требаа 20 години обиди и грешки пред да натрупам нето вредност од повеќе милиони долари. Морав да покажам огромна дисциплина и да инвестирам многу пари во средства што генерираат приход“, вели Грант Кардоне, извршен директор на Cardone Capital, бестселер автор на  “The 10X Rule” и основач на “The 10X Movement“ и конференцијата  “The 10X Growth”.

Кардоне сега добива приходи од 18-те компании што ги основал и 12.000 станбени единици што ги поседува, а кои му носат пасивен приход.

Еве четири непопуларни правила за парите и трошењето што тој вели дека ги следел во младоста и кои му помогнале да се збогати:

1. Не купувајте на големо освен ако немате заштеда од 2 пати поголема од цената.
„Штом некои од моите пријатели почнаа да заработуваат повеќе пари, тие се наградуваа со луксузни автомобили, чамци и патувања во Париз. Си поставив поинакво правило: за да купам скап часовник или дури и куќа, морав да заштедам двојно повеќе од тоа што чини. Тоа ме спречуваше да трошам прекумерно и во исто време ми даде време да размислам дали навистина ми треба.

Наместо да фрлам готовина на големи еднократни купувања кои имаа ограничени ефекти врз мојот севкупен квалитет на живот, јас се фокусирав на канализирање на мојата заработка во подобрување на мојот бизнис“.

2. Не купувајте ништо што можете да изнајмите.
„Кога работев да станам милионер, единствените работи што би ги купил беа оние што би можеле да го зголемат мојот готовински тек, како што се комерцијални имоти што можев да ги изнајмувам.

Никогаш не купив ништо што би можел да го изнајмувам – како основно живеалиште или автомобил – за да можам да ги избегнам повисоките месечни плаќања и трошоците за одржување поврзани со сопственоста. На пример, во 2012 година ја продадов мојата куќа и живеев како потстанар скоро 10 години. Ова ми ослободи повеќе пари за да инвестирам во недвижен имот што заработува пари. Откако заштедив значителна сума, купив куќа со готовина, без долг или хипотека.

Денеска ги изнајмувам моите автомобили. Сепак, никогаш не го продолжувам закупот повеќе од 24 месеци, дури и ако тоа ја прави сметката поприфатлива. Многу работи може да се сменат за две години, а јас се обидувам да избегнам заглавување со автомобил што не ги задоволува моите потреби“.

3. Не трошете за да ги импресионирате другите.
„Мојата цел отсекогаш била да создадам наследство на генерациско богатство за моето семејство. Тоа ми беше поважно отколку да купувам работи што навистина не ми требаат.

И дури и кога можев да си дозволам нешто, не го купував само за да ги импресионувам другите. Наместо тоа, инвестирав со повисока стапка и го изградив моето богатство.

Иако сега имам пари да купувам скапи работи, сепак се сметам себеси за прилично штедлив. Не ми е грижа да бидам упадлив и се трудам да живеам под моите можности“.

4. Трошете ги само вашите пасивни приходи.
„Ако заработувам 100.000 долари годишно од мојот бизнис и 20.000 долари годишно од пасивен приход, би се обидел да потрошам само 20.000 долари на работи надвор од моите основни животни трошоци.

Сите овие правила бараат многу дисциплина и можеби не се за секого. Понекогаш би се запрашал зошто толку напорно работам и не можам да уживам во плодовите на мојот труд.

Но, бидејќи ги следев овие правила две децении, успешно издржав неколку големи рецесии и глобална пандемија“.