Недостатокот на чипови го одложува пуштањето на милиони iPhone 13

18

Apple може да го откаже објавувањето на десетици милиони паметни телефони iPhone 13 поради глобалниот недостаток на чипови, што продолжува да ја мачи индустријата, а излез од ситуацијата не се гледа наскоро.

2021 година може да се нарече најтешка година во однос на пристапот до полупроводнички чипови. Дефицитот го погоди и Apple, што ја принуди компанијата да го одложи лансирањето на новиот iPhone 13.

Според извори на Блумберг, веќе оваа година, компанијата од Купертино може да издаде 10 милиони помалку iPhone -и од последната генерација, поради глобалниот недостаток на чипови.

Ако компанијата првично планираше да произведе околу 90 милиони паметни телефони во последните три месеци од 2021 година, сега прогнозите за производството на Apple во последниот квартал од годината се многу поскромни.

Новиот водечки смартфон iPhone 13 беше објавен на 14 септември. Заедно со телефоните, компанијата ги претстави паметните часовници Apple Watch 7, како и ажурирани таблети iPad и iPad.