Неколку причини зошто да започнете свој бизнис

247

Размислувате ли за сопствен бизнис, но се плашите од финансиска неизвесност, одговорност и неуспех? Овие се сосема нормални емоции и би било чудно да не ги мачат сите оние кои имаат намера да станат претприемачи.

Вистината е дека сопствен бизнис бара многу работа, честопати до доцна во ноќта, додека производот “се стави на нозе“. Сепак, на крајот сето тоа се исплатува и многу повеќе од тоа.

Зошто да започнете сопствен бизнис

Можете да го реализирате вашиот потенцијал и да бидете креативни колку што сакате

Кога ќе одлучите да започнете свој бизнис, вие всушност ја сфаќате убавината на тоа што си шефувате сами. Звучи излитено, но тогаш навистина само небото е граница. Сите ваши идеи, предлози и идеи кои можеби не “поминале“ некаде сега можат да оживеат. Впуштете се на вашата фантазија затоа што можете да одлучите за сè – од името и логото до видот на бизнисот и каналите преку кои ќе поставите сè. Никој нема да ве ограничи ако се жалите дека нешто не е прифатливо или не е можно, не ви треба од никого одобрение за да го направите она што сметате дека е правилно. В

Ќе научите да бидете независни и одговорни

Немате колега да ја префрлите вината за недовршениот бизнис, а можеби и ќе нема на кој да поделите одговорности. Се зависи од вас и ако не го сторите тоа, никој нема. Ако досега не сте биле многу организирани, приватниот бизнис сигурно ќе ви помогне во тоа.  Заборавете на доцнење, заборавете да заборавате, заборавете дека некој ќе ви помогне – прво треба да си помогнете и да се потпрете на себе и на своите инстинкти.

Ќе стекнувате знаење од сите можни области

Што сè ќе бидете  во вашата компанија? Готвач, писател, copywriter, човек за испорака, готвач…? Да, ќе бидете многу и секој ден ќе имате нова улога и ќе стекнете безброј вештини, а можеби и за потребите на работата и ќе зборувате нов јазик. Ако сте срамежливи и не сакате да земате телефон за да понудите нешто на некого, исто така ќе го совладате.

Запознавате интересни луѓе

Широк спектар на соработници, пријатели и деловни колеги се вистински извор на корисни информации, добар совет и честопати реална, конкретна помош. Вистина е дека сите знаат некого и ќе ве поврзе со некој. По патот, може да сретнете луѓе кои ќе станат вистински пријатели и кои ќе ви го збогатат работењето, но и вашиот живот.

Флексибилност и подобро го користите времето

 Вашата работа не мора да трае од 8 до 16 часот, ниту од 9 до 17 часот.Вие сте кројач на сопствената работа и знаете колку, со оглед на другите обврски во животот, треба и може да издвоите време за работа. Ако не сакате да правите ништо тој ден, не мора да му се извините на никого или да објасните каде сте биле и што ви требало време да направите. Ако одите на лекар, не треба нервозно да го гледате вашиот часовник, затоа што не сте биле примени и веќе веќе не доцните за канцеларијата. Таа слобода и вашиот внатрешен мир се бесценети.

Фото:Freepik