Неликвидност на уште една кинеска компанија за недвижности: Fantasia Holdings во должничка криза

74

Компанијата за развој и тргување со недвижности Fantasia Holdings не успеа да плати обврзница од 205,7 милиони долари во понеделникот, што направи уште еден кинески инвеститор да западне во должничка криза. Треба да се потсети дека неликвидната компанија Evergrande, која должи повеќе од 300 милијарди долари, беше во центарот на вниманието на јавноста во последните недели.

Одделно, компанијата за управување со недвижности Country Service Holdings соопшти дека Fantasia не го вратила заемот од 108,5 милиони американски долари, кој исто така доспеа во понеделникот. Одборот на директори на Fantasia објави дека ќе го „процени потенцијалното влијание врз финансиската состојба и готовинската состојба“ што произлегуваат од неплатената обврзница, пренесе Investing.com.

Кинескиот сектор за недвижности е под зголемен притисок, а компаниите со понизок рејтинг се соочуваат со највисок принос на обврзници во историјата. Групата Evergrande оди кон преструктуирање што би можело да биде едно од најголемите во Кина досега, а стравот од верижна неликвидност во индустријата се уште постои. Тргувањето со акциите на компанијата беше прекинато во понеделникот во пресрет на „голема трансакција“.

Цените на обврзниците на Fantasia Holdings паднаа во понеделникот поради шпекулациите дали ќе успее да ги подмири своите долгови. Fitch Ratings го намали кредитниот рејтинг на „Fantasia Holdings“ од Б на ЦЦЦ и Moodys на Б3. Исто така, S&P Global го намали долгорочниот рејтинг на Fantasia Holdings на ЦЦЦ од Б, на 29 септември, поради „зголемен ризик“ поради неизвесноста на планот за отплата во наредните недели.

Пазарот не е навистина изненаден од кризата на Fantasia Holdings, која минатиот месец беше една од најлошите во индексот на доларските високи приноси. Приватните банки Citigroup и Credit Suisse престанаа да ги прифаќаат белешките на Fantasia Holdings како залог уште во септември.

„Fantasia“ претставува помал ризик за поширокиот пазар од Evergrande, поради големината. „Fantasia“ го зазеде 60 -то место на листата на договорени продажби во првиот квартал оваа година, во споредба со 3 -то место за Evergrande. Вкупните обврски на „Fantasia“ беа 12,9 милијарди долари заклучно со 30 јуни, пишува Блумберг.

Пред само неколку недели, Fantasia Holdings ги увери инвеститорите дека нема „проблеми со ликвидноста. Fantasia, исто така, го прекина тргувањето со своите акции во вторникот пред да се отвори пазарот во Хонг Конг, приклучувајќи се кон Evergrande.