Непријатната страна на силниот долар за светот

99

„Ова е наша валута, но таа е ваш проблем“, беше пораката од 1971 година од Џон Конели, министерот за финансии на Ричард Никсон, до американските трговски партнери, исплашени од тогаш слабиот долар. Она што беше точно тогаш, останува точно и денес, иако во спротивна насока, откако зелените банкноти се зголемија за 6% во април и 13% минатата година до нивното најсилно ниво во последните две децении во однос на кошницата на главните валути. Банката на федерални резерви (ФЕД) мора да ја има на ум заканата за глобалниот раст предизвикана од брзото поскапување на американската валута, пишува Маркус Ешворт за Блумберг.

Доларот е логичен избор за инвеститорите кои бараат финансиско засолниште од сите глобални шокови кои започнаа со пандемијата и беа влошени со руската инвазија на Украина, што кулминираше со скок на цените на енергијата и храната. „Кралот“ е на власт бидејќи ФЕД одржува политика на занемарување на девизниот пазар, обезбедувајќи речиси неограничен пристап до доларската ликвидност на централните банки ширум светот во последните две години.

Со неколку исклучоци, како што се бразилскиот реал и перуанскиот сол, доларот е семоќен во однос на речиси секоја валута и во развиениот и во светот во развој. Ова врши притисок врз регулаторите насекаде да ги заштитат нивните валути или ризикуваат да донесат уште поголема инфлација во нивните веќе проблематични економии.

Монетарната политика на ФЕД е диктирана од потребите на националната економија. По инфлацијата, најважниот елемент од нејзиниот мандат, забрзана на 8,5% на годишна основа во март, американската централна банка се очекува да го следи зголемувањето на каматните стапки за четвртина процентен поен во март (до 0,25 – 0,50 % – со забрзани зголемувања за половина поен, почнувајќи од денес. Пазарот на фјучерси очекува основна каматна стапка на ФЕД од најмалку 2,5% до крајот на годината; порастот на доларот ги одразува очекувањата за промена на разликата во каматната стапка во однос на другите земји.

Посилниот долар, исто така, му врши работа на ФЕД да се бори против инфлацијата со заострување на финансиските услови на трговска пондерирана основа. Иако Соединетите Американски Држави се најголемата светска економија и огромен увозник на стоки, тие се релативно изолирани од глобалниот шок на цените на енергијата и храната поради нивното домашно производство на горива и прехранбени производи. Исто така, корисно е што сите основни суровини се тргуваат во долари. Проблемот за другите е ако суровините наеднаш поскапат во нивните валути.

Светот доживеа периоди на премногу силни или слаби долари неколку пати во последниот половина век. Експлозијата на цените на нафтата во 1970-тите кулминираше со глобална рецесија влошена со агресивното зголемување на каматните стапки од страна на ФЕД на Пол Вокер. Неговата политика за ограничување на инфлацијата за возврат го оживеа доларот во средината на 1980-тите: предноста што им ја даде на јапонските и европските извозни економии доведе до договорот Плаза од 1985 година, кој драматично ја намали силата на доларот и даде поттик на американската економија на сметка на други земји, особено Јапонија.

Сегашната слабост на валутите на Јапонија и Европа обично би била добредојдена бидејќи го зголемува нивниот извоз. Но, неодамнешниот пад на кинескиот јуан, втората најважна валута во светот во однос на трговската тежина, ги става работите во друга димензија. Сите три региони се соочуваат со необичен и потенцијално нерешлив проблем со увозната инфлација. Постои јасна и актуелна опасност дека растот на цените ќе го забави глобалниот економски раст до точка каде што е можна рецесија, а стагфлацијата е реален ризик.

„Порастот на доларот е како лавина“, вели Кит Јукс, валутен стратег во Societe Generale SA. „Како што лавина собира снег, камења, дрвја и се останато на својот пат додека се лизга надолу по планина, порастот на доларот има несакан ефект, предизвикувајќи слабеење на многу валути. Сепак, неговата широка употреба ги заострува глобалните монетарни услови и ги зголемува економските ризици“.

Во одреден момент, ова ќе почне да влијае на американската економија и ќе стане фактор во одлуките на ФЕД, но може да потрае некое време. Се разбира, американскиот бруто домашен производ беше непријатно изненадување, опаѓајќи со годишна стапка од 1,4% во првиот квартал од претходниот квартал. Но, тоа се должи на скокот на нето увозот, без сомнение потпомогнат од дополнителната куповна моќ на посилниот долар, во комбинација со падот на извозот.

Како што билансот на Банката на федерални резерви се уште е блиску до 9 трилиони долари, има многу долари кои лебдат наоколу. Се очекува централната банка активно да започне со продажба на обврзниците што ги поседува, веројатно веќе ова лето, што би можело да ја намали вкупната ликвидност и, контраинтуитивно, да го направи доларот помалку атрактивен рај.

Помалку долари теоретски би требало да ја зголемат неговата вредност, но светот треба да стане подобро и побезбедно место пред нагорниот тренд на зелените банкноти значително да се промени. Во име на глобалната економија, се надеваме дека круната на „кралот долар“ ќе почне да се тресе.