НЛБ објави понуда за преземање на преостанатите акции на Комерцијална банка

24

Словенечка НЛБ банка објави понуда за преземање на преостанатите обични акции на белградска Комерцијална банка и целата емисија на нејзините приоритетни акции, соопшти Централниот регистар за хартии од вредност.

Како што е наведено во понудата објавена на веб страницата на белградската берза, НЛБ им нуди на сопствениците на обични акции цена од 3.315,47 динари (28 евра) по акција, што е исто така цената по која инвеститорот го купи контролниот пакет акции во Комерцијална банка од државата на Србија.

НЛБ има намера да купи 2,82 милиони обични акции на Комерцијална банка, што е 16,77% од вкупниот број.

Истовремено, НЛБ им понуди на сопствениците на приоритетни акции цена од 934,72 динари (7,92 евра) по акција.

НЛБ има намера да купи 100% од оваа емисија, со оглед на тоа што сите акции се во рацете на малцинските акционери. Двете понуди за преземање ќе бидат отворени еден месец и истекуваат на деветти април.