Норвешкиот државен Стабилизациски фонд за три месеци заработил скоро 50 милијарди долари

7

Норвешкиот Стабилизациски фонд соопшти дека остварил профит од 382 милијарди круни (45,7 милијарди долари) во првиот квартал, пред се поради силниот раст на цената на акциите во финансискиот и енергетскиот сектор.

Најголемиот фонд во светот управува со средства во вредност од 1,300 милијарди американски долари, а во првиот квартал оствари поврат на инвестицијата од четири проценти.

Во првите три месеци од оваа година, фондот оствари поврат од 6,6% на акционерското портфолио и 1,4% на инвестициите во непишани недвижнини. Портфолиото на обврзници беше во загуба од 3,2%.

“Растот на берзата е во голема мера поддржан од акциите во финансискиот и енергетскиот сектор“, се вели во изјавата на заменик-извршниот директор на фондот Тронд Гранде.

Фондот инвестира приходи на норвешката држава од производството на нафта и гас во акции, обврзници и недвижнини и заклучно со овој месец, во “зелената“ инфраструктура.

Убедливо најмногу вложува во акции, кои сочинуваат 73,1% од средствата што му се доверени за управување. Следува портфолио на обврзници со учество од 24,5%, а остатокот паѓа на портфолиото на непишани недвижнини.

Инвестираше во акции на 9.100 компании ширум светот или 1,4% од сите котирани акции на глобално ниво. Од вкупната вредност на фондот, речиси 250.000 долари отпаѓа на секој жител во Норвешка.

Фото: Pixabay