Норвешкиот инвестициски фонд загуби 74 милијарди долари од почетокот на 2022 година

99
Норвешкиот државен инвестициски фонд вреден 1,3 трилиони долари, најголемиот во светот, загуби 74 милијарди долари во првиот квартал, откако руската инвазија на Украина и блокадите на коронавирусот во Кина ги потресоа пазарите, објави Блумберг.

Фондот со седиште во Осло изгуби 5,2% од вредноста во капитални инвестиции, каде што се најголем дел од неговите инвестиции, и 4,8% од фиксните приноси, се вели во соопштението од четвртокот. Неговиот нејавен имот се зголеми за 4,1%, иако сочинуваше помалку од 3% од инвестициите.

„Првиот квартал беше обележан со геополитички потреси кои ги погодија и пазарите“, рече Тронд Гранде, заменик извршен директор.

Норвешка на 27 февруари одлучи да се откаже од своите руски средства како одговор на инвазијата на земјата на Украина, но се соочи со проблеми со вистинското спроведување на одлуката откако Русија им забрани на странците да тргуваат на нејзините берзи.

Norges Bank соопшти дека повторно ќе препорача укинување на замрзнувањето на инвестициите на фондот во Русија кога пазарите ќе функционираат понормално, како и да даде поконкретни препораки за тоа како ќе се одвива продажбата.

Загубата на фондот од рускиот удел може да достигне нешто помалку од 2,8 милијарди долари, според проценките објавени на 3 март, со проценет удел од околу 2,5 милијарди круни (285 милиони долари) во споредба со 27 милијарди круни на крајот од минатата година.

Создаден во 1990-тите за да ги инвестира приходите на Норвешка од нафта и гас, фондот се фокусираше на обновливата инфраструктура за прв пат минатата година. Со портфолио на акции во околу 9.000 компании, таа е најголемиот сопственик на јавно тргувани компании во светот.

Севкупно, вкупниот принос на фондот беше за 0,66 базични поени повеќе од реперот според кој се мери.