Нов рекорд на Волстрит, раст и на азиски берзи

7

На Волстрит, берзанските индекси во понеделникот достигнаа нови историски рекорди, благодарение на подобрите од очекуваните деловни резултати.

Dow Jones зајакна 94 поени, или 0,26 отсто, на 35.913 поени, додека S&P 500 порасна за 0,18 отсто, на 4.613 поени, а индексот Nasdaq беше 0,63 отсто, на 15.595 поени.

S&P 500 порасна во 12 од последните 14 дена бидејќи кварталните деловни резултати на компаниите се подобри од очекуваното.

На повеќето азиски берзи цените на акциите пораснаа во вторник, но тргувањето е претпазливо пред состанокот на лидерите на американската централна банка, на кој се очекува да објави намалување на економскиот стимул.