Нова студија: Видео игрите ги прават децата попаметни

18

Ново истражување на тим европски истражувачи дошло до изненадувачко откритие, презентирајќи докази дека играњето видео игри може да ја зголеми интелигенцијата на детето.

Во денешно време, времето поминато пред екранот веќе опфаќа многу различни активности, вклучувајќи комуникација со пријателите, гледање телевизија, играње видео игри, па дури и работа на училишни проекти. Оваа хетерогеност на компјутерските активности го прави невозможно да се каже дека целото време на екранот е нужно „лошо“.

„За нашата студија, создадовме коефициент на интелигенција од пет задачи: две за читање и разбирање на вокабуларот, една за внимание и перформанси (што вклучува работна меморија, флексибилно размислување и самоконтрола) и една за проценка на визуелно-просторната обработка (како на пр. ротирачки објекти во вашиот ум), а еден за способноста да се учи од повеќе експерименти “, објаснуваат Торкел Клингберг и Бруно Сос, двајца од истражувачите кои работат на студијата.

Две години биле следени околу 5.000 деца. На возраст од девет до 10 години на почетокот, учесниците спровеле когнитивни тестови на почетокот и на крајот на студијата. Времето на екранот се брои автоматски и е поделено во три категории: гледање, комуникација и играње.

„Додека децата кои играле повеќе видео игри на 10-годишна возраст, во просек не биле помалку интелигентни од децата кои не играле, по две години тие покажале најголем пораст на интелигенцијата – и кај момчињата и кај девојчињата“, пишуваат Клингберг и Сос. „На пример, дете кое е во првите 17 проценти од часовите поминати во играње игри, го зголемило својот коефициент на интелигенција за околу 2,5 поени повеќе од просечното дете во тие две години.

Истражувачите имаат причина да веруваат од достапните податоци дека употребата на социјалните медиуми не е поврзана со промена на интелигенцијата. Но, гледањето телевизија или онлајн видеа може да биде поврзано со мало зголемување на интелигенцијата. Истражувачите забележуваат дека ова зголемување е премногу мало за да биде статистички значајно.

Научниците се претпазливи и ги нагласуваат ограничувањата на наодите на нивниот тим. Фокусот на студијата е тесен, земајќи ги предвид само неколку индикатори за интелигенција. Не се земаат предвид важни други важни фактори како што се спиењето, мотивацијата или физичката активност.

„Но, нашите резултати го поддржуваат тврдењето дека времето на екранот воопшто не ги нарушува когнитивните способности на децата и дека играњето видео игри всушност може да помогне во зголемувањето на интелигенцијата“, додаде Клингберг.

Наодите не сугерираат дека е здраво децата да поминуваат неограничено време пред екранот, велат истражувачите. Наместо тоа, податоците ја нагласуваат сложеноста на проблемот со времето на екранот и покажуваат дека не сите компјутерски активности се нужно штетни.