Нова закана за глобалното снабдување со храна поради недостигот на дожд во Индија

17

Оризот би можел да стане следниот предизвик за снабдувањето со храна во светот, бидејќи недостатокот на дожд во делови од Индија, најголемиот светски извозник на ориз, ги намали површините за садење на најмала големина од пред околу три години.

Заканата за производството на ориз во Индија доаѓа во време кога земјите се борат со зголемените трошоци за храна и неконтролираната инфлација. Вкупната површина засадена со ориз е намалена за 13 отсто досега оваа сезона поради сушата во некои области, вклучувајќи ги Западен Бенгал и Утар Прадеш, кои сочинуваат четвртина од индиското производство, објави Блумберг.

Трговците стравуваат дека падот на производството на ориз ќе ја усложни борбата на Индија против инфлацијата и ќе предизвика ограничувања на извозот. Таквиот потег би имал далекусежни последици за милијардите луѓе кои зависат од оваа основна храна. Индија сочинува 40% од светската трговија со ориз, а владата веќе го ограничи извозот на пченица и шеќер за да обезбеди безбедност на храната и да ги контролира локалните цени.

Зголемувањето на цените на оризот во Индија ја одразува загриженоста за производството. Цените на некои сорти се зголемија за повеќе од 10% во изминатите две недели во големите држави каде што се одгледува културата, како што се Западен Бенгал, Одиша и Чатисгар, поради недостигот на дожд и зголемената побарувачка од Бангладеш, рече директорот Мукеш Џаин, директор на Sponge Enterprises Pvt. Извозните цени може да се зголемат до 400 американски долари за тон до септември од сегашните 365 американски долари, рече тој.

Поголемиот дел од светскиот ориз се одгледува и консумира во Азија, што го прави од витално значење за политичката и економската стабилност во регионот. За разлика од големиот пораст на цените на пченицата и пченката по руската инвазија на Украина, цените на оризот се ублажија поради големото производство и залихи, што помогна да се спречи поголема криза со храна.

Многу зависи од родот на оризот во Индија и текот на монсуните. Некои земјоделски експерти се оптимисти дека се уште има време да се продолжи со садењето и да се надополни дел од недостигот. Прогнозите се за нормални врнежи од дожд во август-септември, што може да ја подобри жетвата.

Земјоделците се помалку оптимисти. Рајеш Кумар Синг (54), земјоделец во Утар Прадеш, рече дека засадил ориз на само половина од неговите седум хектари (2,8 хектари) земјиште поради недостигот на дожд во јуни и јули. „Ситуацијата е навистина несигурна“, вели тој.

Цените на оризот го чувствуваат притисокот, рече Химаншу, професор на Универзитетот Џавахарлал Нехру, кој се идентификуваше само со едно име. „Ретко се сее по средината на јули, така што надежта дека ќе закрепне е малку веројатна“, рече тој, додавајќи дека падот на производството е ризик за инфлацијата.

Оризот може да претставува нов предизвик во борбата на Индија против инфлацијата. Оваа година, потрошувачките цени се движеа над прагот од 6 отсто што го постави Резервната банка на Индија, што доведе до нагло зголемување на каматните стапки. Централната банка може дополнително да ги зголеми трошоците за задолжување оваа недела бидејќи слабеењето на рупијата го неутрализира влијанието на падот на цените на суровините, како што се горивото и растителните масла.

Според Сонал Варма, економист во Nomura Holdings Inc. ако опстојат географските разлики во врнежите, тоа може негативно да влијае на растителното производство, што негативно ќе влијае на економскиот раст и инфлацијата.

Најголеми корисници

Индија испорачува ориз во повеќе од 100 земји, а меѓу најголемите клиенти се Бангладеш, Кина, Непал и некои земји од Блискиот Исток. За светот како целина, има некои светли изгледи кога станува збор за безбедноста на храната. Соединетите Американски Држави се подготвени да испорачаат голем род на пченица во наредните недели, а Украина ја направи својата прва пратка жито по руската инвазија.

Според Сираџ Хусеин, поранешен секретар на индиското Министерство за земјоделство, бидејќи производството на ориз во неколку држави ќе опаѓа, владата треба да размисли за ревидирање на својата политика за распределба на оризот за производство на етанол.

Индија се обидува да го зголеми производството на етанол со користење на вишок шеќер и ориз како дел од нејзините напори да ги намали трошоците за гориво. Остриот пораст на цените на храната од почетокот на војната во Украина го зголеми ризикот од глад и ја поттикна дебатата „храна наспроти гориво“.

„Во овој момент е тешко да се процени точното ниво на загуби во производството“, рече Хусаин. Но, по сегашните цени, тешко дека има оправдување за одвојување на оризот за производство на етанол, додаде тој.