Нови знаци за економско забавување на Кина

86

Кина ги објави податоците од јули кои во голема мера ги пропуштија очекувањата.

Извештајот на Државниот завод за статистика, исто така, не вклучува податоци за невработеноста кај младите, која порасна на рекордно ниво во последните месеци, пренесува SEEbiz.

Продажбата на мало се зголеми за 2,5% во јули во однос на претходната година, под очекувањата за пораст од 4,5%, според аналитичарите анкетирани од Ројтерс.

Индустриското производство се зголеми за 3,7% во јули во однос на претходната година, под очекувањата на аналитичарите од 4,4%.

Инвестициите во основни средства се зголемија за 3,4% во првите седум месеци од оваа година во однос на претходната година, под прогнозата од 3,8% во анкетата на Ројтерс.

Стапката на невработеност во градовите се зголеми на 5,3% во јули од 5,2% во јуни.

За разлика од претходните извештаи, најновиот оглас за невработеност не ја расчленува стапката на невработеност по возраст. Во категоријата на возраст од 16 до 24 години, невработеноста е далеку над вкупната стапка на невработеност, достигнувајќи рекордно високо ниво од 21,3% во јуни.

Портпаролот на Државниот завод за статистика рече дека Заводот го прекинува објавувањето на бројот на невработени млади поради економските и социјалните промени и ја преоценува својата методологија.

Од почеток на годината до денес, инвестициите во недвижности се намалени за 8,5% од јули во споредба со минатата година, што е поголем пад отколку во јуни.

Продажбата на мало на физички стоки преку Интернет се зголеми за 6,6% во јули во однос на претходната година, што е нагло забавување од двоцифрените зголемувања во последните месеци, според пресметките на CNBC на официјалните податоци.

Во трговијата на мало, најголем раст е забележан во угостителството од 15,8%, додека спортските и забавните производи бележат годишен раст од 2,6%. Производите со високи цени, како што се автомобили и апарати за домаќинство, забележаа пад на продажбата во јули во споредба со претходната година.

За тоа време, продажбата на накит падна за 10%.

Според официјалните податоци, продажбата на мало забележа најбавен раст од падот во декември.

„Заводот за статистика во вторникот го објави својот прв извештај за продажбата на услуги на мало – што покажува зголемување од 20,3% во првите седум месеци од оваа година во споредба со претходната година“, рече Брус Панг, главен економист и истражувачки лидер за Голема Кина во JLL- во

Тој додаде дека дел од потрошувачката во услужниот сектор, особено во туризмот, не е вклучена во официјалните податоци затоа што се запазени компании кои работат над одредено ниво.

Институтот не објавува месечни бројки ниту сума на пари за продажба на услуги на мало.

Заводот за статистика ја забележа „сложената и комплицирана“ ситуација во странство и во земјата, како и „недоволната“ домашна побарувачка.

По првичното закрепнување од пандемијата претходно оваа година, кинеската економија се соочи со долгогодишни проблеми и забавување на глобалната побарувачка за нејзините производи.

Извозот падна за 14,5% на годишно ниво во јули, по падот од 12,4% во јуни. Индустриската активност опаѓа четврти месец по ред во јули, покажува официјалната анкета.