Обемот на кинеската роботска индустрија продолжува да расте

11

На Светската конференција за роботи 2023, што се одржа во Пекинг, повеќе од 140 домашни и странски компании за роботика претставија околу 600 експонати.

Овие експонати опфаќаат главни области како што се: производство, земјоделство, медицина и здравство, пензиски услуги и комерцијални јавни услуги, безбедносни итни случаи и екстремни еколошки апликации.

Според Меѓународната федерација на роботи, капацитетот на новите инсталирани индустриски роботи во светот во 2022 година бил 531.000 единици, а инсталираниот капацитет на Кина надмина 50 отсто од вкупниот глобален број, што е светски рекорд девет последователни години.