„Очекувајте рецесија наскоро – купувајте Биткоин“, советува Алекс Машински

140

Со оглед на агресивните политики за затегнување на Федералните резерви, кои вршат значителен притисок врз економијата на САД, некои експерти предвидуваат рецесија следната година.

Во изјава за Kitco News, извршниот директор на Celsius Network, Алекс Машински, разговараше за неговата стратегија во оваа ситуација да се повлече од американската берза.

„Берзата е во пад од почетокот на годината, но Биткоинот всушност ги врати поголемиот дел од загубите. Гледаме бифуркација, гледаме поделба, што значи дека Биткоин конечно почнува да се однесува како безбедно средство, па затоа повторно ги продавам своите акции и купувам повеќе Биткоин“, истакна тој.

Во последно време многу се зборува за врската помеѓу Биткоин, крипто-пазарот и технолошките акции. Машински се согласува, но сега вели дека е време за „разделба“ меѓу двете.

„Зошто? Затоа што ФЕД врши голем притисок врз економијата со тоа што ги зголемува каматните стапки и во суштина ја вади ликвидноста од пазарот наместо да ја става ликвидноста на пазарот. По затворањето на деветтата по големина руска економија во светот, ова е огромен рецесиски притисок врз нашата економија. Така што очекувам рецесија во 2023 година, мислам дека ФЕД не може да направи ништо околу тоа“, дециден е директорот на Celsius Network.

Откако предвиде рецесија следната година, Машински ги продаде своите акции, но сепак останува „биково“ настроен за пазарите на Биткоин и криптовалути.

Конкретно, Машински верува дека и Биткоин и Етериум ќе се покажат многу добро во рецесиска клима, и пред и за време на рецесијата.

Во своето објаснување, извршниот директор наведува дека тоа се должи на фактот што сега постои „мост“ помеѓу традиционалните финансии (TradFi) и централизираните финансии (CeFi), а потоа уште еден мост помеѓу CeFi и DeFi (децентрализирани финансии) и дека овие мостови сега се градат и прошируваат.

„Нема каде да се вложат пари, сите средства се напумпани… недвижен имот, обврзници, акции, не е важно, никаде не можеш да се скриеш. Дури и ако сакате да купите стоки, повеќето стоки се со највисока вредност на сите времиња. Значи, каде ги паркирате парите – најдоброто нешто што можете да направите е да ги префрлите во индустрија што не е сврзана со американските долари“.

Машински додаде дека Биткоинот ќе достигне нова рекордна вредност оваа година, бидејќи дигиталното средство не е далеку од достигнувањето на сегашниот највисок врв.