Од Париз до Берлин за еден час? Можно е со Zeleros!

46

Замислете го ова: се качувате на капсула во Париз, дремете и за нешто повеќе од еден час сте во Берлин.

Незабележливо сте поминале 1.000 км во исто време што би било потребно за да летате од една до друга европска престолнина.

Звучи одлично, нели?

Ова не е фантазија, туку проект на кој работи Zeleros – шпанска компанија специјализирана за супербрзи транспортни системи.

Познати како „hyperloop“, тие се засноваат на капсули и цевки кои го минимизираат отпорот на воздухот и на тој начин имаат потенцијал да им овозможат на луѓето да патуваат долги растојанија многу, многу побрзо отколку што можат моментално, пишува „Time Out“.

Капсулите Zeleros се способни да превезуваат до 200 луѓе на час на растојание од 1000 км. Системот е 100% електричен, што значи дека доколку користи обновлива енергија може да има сериозно влијание врз животната средина.

Од сликите можете да добиете добра идеја за дизајнот на транспортниот систем. Тоа е добра алтернатива за авионите и може да реши многу од предизвиците во текот на летната туристичка сезона.

Компанијата Zeleros планира да изгради глобална мрежа која може да го намали времето на патување меѓу градовите ширум светот. Насоките како што се Сан Франциско – Лос Анџелес, Париз – Барселона, Сиднеј – Мелбурн и Бостон – Вашингтон може да се скратат на помалку од еден час.