Одржливоста на животната средина е клучно прашање во нацрт-законот за MiCA на ЕУ

22

Предлог-законот MiCA на Европската унија додаде член, поврзан со еколошка одржливост што може да биде проблематична за рударите на Bitcoin во регионот.

Правната позиција на рударството на биткоин во Европската унија зависи од резултатите од денешното гласање во Европскиот парламентарен комитет за пазари на крипто-средства (MiCA).

Контроверзен член за „минималната еколошка одржливост“ на крипто-копањето е повторно воведен во нацрт-законот откако претходно беше отстранет. Новиот ќе бара од операторите на блокчејн да презентираат план за имплементација со детали како ќе се усогласат со одржливоста на животната средина. Доколку не се поднесе план може да се забрани копање или тргување со монети во ЕУ.

Иако не е експлицитно наведено, законот директно ќе влијае на веригите за доказ за работа (PoW). PoW е консензусен алгоритам што го користат Bitcoin мрежата, Ethereum и неколку други крипто-средства.

Сепак, бидејќи Bitcoin (BTC) е децентрализиран, не може да се издаде план за распоредување во негово име. Недостатокот на таков план може да го загрози постоењето на операции за рударство на BTC низ ЕУ.

ЕУ сочинува околу 12-14% од глобалната моќ за хаширање на Bitcoin мрежата, при што Германија и Ирска придонесуваат најмногу од тоа, според минатогодишните бројки на Универзитетот Кембриџ и Statista.

Загриженоста за потрошувачката на енергија и емисиите на јаглерод од рударството на BTC сега се во првите редови на дебатата за тоа како ЕУ треба да го регулира тоа. Сепак, овие грижи почнуваат да изгледаат ненаменски кога ќе се соочат со необработени податоци.

Според извештајот на Франкфуртската школа минатиот ноември, од август 2021 година, на BTC мрежата и биле потребни 90,86 терават часови (Тв/ч) енергија годишно. Тоа е околу 0,05% од вкупната светска потрошувачка. Мрежата е одговорна за само околу 0,08% од вкупните глобални емисии на јаглерод, иако овие бројки е тешко прецизно да се пресметаат.

Францускиот пратеник Пјер Персон предупреди дека забраната за рударство ќе ги избрка талентите и иновациите од регионот. Тој напиша во твит во саботата дека со забраната на Bitcoin и Ether (ETH) и „комплицирање на употребата на NFT и DeFi, Европскиот парламент го става под хипотека нашиот монетарен и финансиски суверенитет“.

Ако законот биде усвоен како што е, Etherium нема долго да биде вклучен. Се очекува мрежата да го заврши „дпојувањето“ на Ethereum 2.0 во одреден момент оваа година во мрежа „доказ-за-влог“ (PoS), која нема да бара капацитети за физичко копање за да се постигне консензус за мрежата.

Сепак, може да има посериозни последици за рударите на Bitcoin.