Оксфам: Најголемите американски компании ја поттикнуваат нееднаквоста

13

Корпорациите со седиште во САД заработуваат повеќе пари од кога било досега и ги враќаат тие пари во џебовите на акционерите.

Една од причините зошто S&P 500 порасна за повеќе од 10% оваа година е тоа што инвеститорите очекуваат дивидендите – прераспределбата на профитот на компанијата на нејзините акционери – да бидат повисоки.

Исплатата на дивиденди на акционерите од компаниите во S&P 500 достигна нов рекорд во 2023 година, а тој број се предвидува да расте во 2024 година, според податоците на CME Group.

Што се случува: 200-те најголеми јавно тргувани компании во Соединетите Американски Држави забележаа нивната комбинирана нето добивка достигна 1,25 трилиони долари во 2022 година, што е за 63% повеќе од 2018 година. Околу 90%, или 1,1 трилион долари од таа добивка отиде кај акционерите преку откуп на акции и исплати на дивиденди , според новото истражување на организацијата против сиромаштија Oxfam International.

Во исто време, покажа истражувањето, само 10 од тие 200 компании најавија дека ќе ги зголемат платите и другите бенефиции на вработените.

Од друга страна, платите на извршните директори на тие компании – често поддржани со акции – се зголемија за речиси една третина од 2018 година, според Оксфам. За некои од тие компании, просечниот сооднос на платите на извршниот директор и работникот сега е над 1.500 спрема 1, откри непрофитната конфедерација.

Критичарите на откупот велат дека им дозволуваат на ултра богатите директори да манипулираат со пазарите додека корпоративниот профит го пренесуваат за себе наместо за вработените. Спречувањето или ограничувањето на откупот на акции, тврдат тие, ќе ги ослободи корпоративните пари за да инвестираат повеќе во растот и зголемувањето на платите.

Корпорациите се противат на користење на откуп на акции за ефикасно распределување на вишокот капитал. Ограничувањето на откупот може да ја намали ликвидноста на берзите и да ги загрози цените на акциите, според аналитичарите. Директорите обично користат откуп на акции за да го намалат нивниот број на пазарот, а со тоа да ја зголемат побарувачката за акции, а со тоа и заработката.

Влошување на нееднаквоста: Оксфам, во извештајот составен со користење на јавно достапни податоци, тврди дека најголемите американски фирми, исто така, ја влошиле родовата и расната нееднаквост на работното место, давајќи им приоритет на откупите и зголемувањето на дивидендите пред благосостојбата на нивните вработени.

„Сега имате осум милијардери кои го поседуваат она што го поседува половина од населението, а веројатно ќе видиме трилионер во следната деценија. Ова се само неверојатни бројки кои укажуваат дека сме во ново „златно доба““, рече Ирит Тамир, виш директор на Одделот за приватниот сектор во Оксфам Америка.

Според добротворната организација, осумте најбогати луѓе во светот заедно имаат повеќе богатство од најсиромашните 50%.